Ögonlocksinflammation – orsaker, symtom och behandling

Ögonlocksinflammation - Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-04-29

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Ögonlocksinflammation, eller blefarit, orsakar irritation, rodnad och svullnad längs med ögonlockskanterna eller på insidan av ögonlocket. Ögonlocksinflammation kan vara både obekvämt och besvärande för den som drabbas, men det finns flera effektiva behandlingsmetoder och förebyggande åtgärder som kan minska risken att besvären återkommer.

Vad är ögonlocksinflammation?

Ögonlocksinflammation är ett tillstånd där ögonlockens kanter blir inflammerade. Inflammationen kan ha flera orsaker, till exempel överdriven tillväxt av bakterier som finns naturligt på huden, tilltäppta talgkörtlar i eller runt ögonlocken, allergiska reaktioner eller hudsjukdomar som mjälleksem och rosacea.

Det finns två huvudtyper av ögonlocksinflammation: främre och bakre blefarit.

 • Främre ögonlocksinflammation drabbar framsidan av ögonlockets kant, där ögonfransarna sitter. Den kan orsakas av andra hudåkommor som seborroiskt eksem, vilket leder till att fjäll och skorpor bildas runt ögonfransarna, eller bakterieinfektioner som ger upphov till röda ögon och svullnad. Främre blefarit kan även bero på allergiska reaktioner mot till exempel smink eller andra ämnen som kommer i kontakt med ögonlocken.

 • Bakre ögonlocksinflammation påverkar insidan av ögonlocken där det finns talgkörtlar. Om talgkörtlarna täpps igen minskar produktionen av det talg som behövs för att återfukta ögat, vilket leder till torrhet och irritation. Att körtlarna täpps igen kan ofta kopplas till en bakomliggande sjukdom, såsom rosacea och mjälleksem.

Följdsjukdomar och besvär

När ögonlockskanterna är inflammerade och irriterade kan det leda till en rad andra komplikationer och följdsjukdomar. Du kan till exempel få en vagel, ögoninflammation eller hornhinneinflammation. Olika ögonbesvär kan dessutom ge liknande symtom som ögonlocksinflammation, så om du är osäker på vad dina besvär beror på kan det vara bra att söka vård.

Symtom på ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation kännetecknas av en rad symtom. Här är några av de vanligaste:

 • Röda och svullna ögonlockskanter
 • En brännande och svidande känsla i ögonen
 • En känsla av irritation eller skräp i ögat
 • Ökad mängd tårvätska eller torra ögon
 • Kliande ögonlock
 • Bildning av skorpor eller fjäll vid ögonfransarna
 • Överkänslighet för ljus
 • Förlust av ögonfransar eller inåtväxande fransar

Symtomen kan variera i intensitet från milda till svåra och påverkar ofta båda ögonen. Det är inte ovanligt att besvären är som värst på morgonen. Du kan ha besvär under flera veckor och det är vanligt att problemen kommer och går under en längre period.

Orsaker till ögonlocksinflammation

De vanligaste orsakerna till ögonlocksinflammation, eller blefarit, inkluderar en kombination av faktorer som kan bidra till utvecklingen av tillståndet. Här är några av de mest förekommande orsakerna:

 • Bakteriell infektion: Stafylokocker, en typ av bakterier som normalt finns i huden, kan ibland få fäste längs ögonlockskanterna, vilket leder till inflammation. Stafylokocker är en vanlig typ av bakterier som associeras med ögonlocksinflammation.

 • Igentäppta talgkörtlar: Talgkörtlarna i ögonlocken kan bli blockerade vilket gör att ögat inte kan smörjas ordentligt. När de inte fungerar som de ska kan det leda till torra ögon och inflammation. Dessutom kan de bli en grogrund för bakterier.

 • Hudsjukdomar: Hudtillstånd såsom seborroiskt eksem (mjälleksem), rosacea och atopiskt eksem kan drabba ögonlocket och orsaka ögonlocksinflammation.

 • Allergier: Allergiska reaktioner mot produkter som används i eller nära ögonen, såsom smink, ögonkrämer eller kontaktlinsvätska, kan orsaka irritation och inflammation i ögonlocken.

 • Kvalster: En liten mängd mikroskopiska kvalster finns naturligt på huden, men om de börjar föröka sig okontrollerat och angriper ögonfransarna kan det leda till ögonlocksinflammation.

 • Torra ögon: Torra ögon kan i sig bidra till utvecklingen av ögonlocksinflammation. När ögonen är torra kan det skapa en cykel av irritation som förvärrar tillståndet vid ögonlockskanterna.

Dessa orsaker är inte ömsesidigt uteslutande och ofta samverkar flera faktorer för att bidra till utvecklingen av ögonlocksinflammation. Att identifiera och behandla den underliggande orsaken är avgörande för effektiv hantering och lindring av symtomen associerade med ögonlocksinflammation.

Behandling och egenvård vid ögonlocksinflammation

En viktig del i behandlingen av ögonlocksinflammation handlar om egenvård. Behandlingen fokuserar på att minska inflammation, rengöra ögonlockskanterna för att avlägsna skräp och skorpor, samt att hantera underliggande orsaker till tillståndet.

Regelbunden rengöring av ögonlockskanterna

För att lindra besvären är det mycket viktigt att hålla ögonlocken rena. Tvätta alltid händerna noga innan du rör vid ögonen. Använd en varm, fuktig kompress eller handduk och lägg den på stängda ögon i några minuter för att mjuka upp skorpor och hjälpa till att öppna tilltäppta talgkörtlar. Massera försiktigt ögonlocken i riktning mot ögonlockskanten för att hjälpa talgkörtlarna att smörja ögat.

Medicinsk behandling

Använd smörjande ögondroppar som kan lindra irritation om du har ögonlocksinflammation. Ögondroppar kan köpas receptfritt på apotek eller hos optiker.

Om din ögonlocksinflammation inte blir bättre efter en tid med egenvård och noggrann rengöring kan du behöva medicinsk behandling. Då kan du till exempel få antibiotikasalva för ögonen eller ögondroppar som innehåller kortison. Vid kraftiga besvär kan en ögonläkare göra en ögonundersökning. Om din ögonlocksinflammation orsakas av en hudsjukdom behandlas den enligt din läkares ordination.

Förebyggande åtgärder

Utöver daglig rengöring och medicinsk behandling finns det flera åtgärder du kan vidta själv för att lindra symtom vid ögonlocksinflammation och förebygga att besvären återkommer:

 • Tvätta alltid händerna noggrant innan du rör vid ögonen.
 • Undvik att dela handdukar, örngott och smink med andra.
 • Undvik att använda smink som kan irritera ögonen.
 • Använd simglasögon för att skydda ögonen vid bad i klorerat vatten.
 • Undvik att använda kontaktlinser när du har ögonlocksinflammation.
 • Använd luftfuktare i torra miljöer för att minska ögontorrhet.

När ska jag söka vård?

Lindrig ögonlocksinflammation går ofta över av sig själv. Sök vård om du har symtom på ögonlocksinflammation och upplever något av nedanstående besvär:

 • Om dina symtom inte förbättras inom några veckor trots egenvård och noggrann rengöring av ögonlockskanterna.
 • Om dina symtom förvärras, till exempel om rodnaden, svullnaden eller irritationen ökar.
 • Om du upplever några förändringar i synen, såsom suddighet eller känslighet för ljus.
 • Om du upplever allvarlig smärta i eller runt ögonen, svår klåda eller en brännande eller stickande känsla i ögonen.
 • Om du uppvisar tecken på en allvarligare infektion, som att du får gul eller grön varig utsöndring från ögat.
 • Om bara det ena ögat är påverkat.

Även om ögonlocksinflammation kan vara en långdragen åkomma med besvär som kommer och går under en längre tid finns det effektiva behandlingsmetoder som kan hjälpa till att hantera tillståndet. Genom att följa de rekommenderade rengöringsrutinerna och vidta förebyggande åtgärder kan du minska besvären och förbättra din livskvalitet.

Artiklar

Relevanta artiklar