Rinnande ögon: orsaker, symtom och behandling

Rinnande ögon - Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-04-29

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Rinnande ögon är ett vanligt besvär som kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos spädbarn och personer över 60 år. Det kan bero på många olika saker, däribland förkylning, allergier och olika ögonsjukdomar. Tillståndet kan vara både irriterande och orsaka besvär i vardagen, men det finns flera sätt att behandla rinnande ögon och lindra symtomen. Här går vi igenom de vanligaste orsakerna till rinnande ögon, vilka andra symtom som ofta uppstår samtidigt och hur du kan behandla och förebygga besvär.

Vad är rinnande ögon?

Tårar bildas hela tiden i små körtlar under ögonlocken. Tårvätskan hjälper till att hålla ögats yta ren och fuktig samtidigt som vatten, oljor och antikroppar i tårarna skyddar ögat mot smuts och bakterier. Efter att tårarna har fuktat ögats yta samlas de vid ögonens inre hörn och dräneras genom tårkanalerna till tårsäckarna, för att sedan tömmas i näshålan. Det här sker hela tiden utan att vi tänker på det. Men om de små kanalerna som ska ta hand om tårarna är blockerade, eller om tårarna inte kan rinna bort som de ska, samlas de istället upp och rinner över ögonkanten. Rinnande ögon kan också bero på ett ökat tårflöde till följd av irritation, såsom exponering för starkt ljus, kall vind eller främmande partiklar. Då reagerar ögat genom att producera extra tårar för att skölja bort det som irriterar.

Det är inte ovanligt att ögonen tillfälligt producerar mer tårar i respons till irritation, kyla eller vind, men om ögonen kontinuerligt rinner, även under normala förhållanden, kan det tyda på ett underliggande problem.

Orsaker till rinnande ögon

Det finns många potentiella orsaker till rinnande ögon, till exempel:

 • Ålder: Tårkanalen blir mindre elastisk med åren, och därför är det vanligt att ögonen oftare rinner över när du blir äldre. Spädbarn kan också ha problem med rinnande ögon. Då beror det oftast på trånga tårkanaler. Tårkanalen öppnas hos de allra flesta av sig själv under barnets första levnadsår.
 • Förkylning eller allergi: När kroppen reagerar på allergener, till exempel pollen, kan ögonen börja rinna som ett försvar för att skölja bort det irriterande ämnet.
 • Torra ögon: Paradoxalt nog kan torra ögon leda till ökad tårproduktion. Torrhet i ögat kan irritera, vilket får ögonen att producera mer tårar för att kompensera.
 • Ögoninflammation och bindhinnekatarr: Inflammation i ögat, ögonlocket eller omkringliggande områden kan leda till ökat tårflöde.
 • Problem med ögonlocken: Inåt- eller utåtvända ögonlock kan störa den normala spridningen av tårvätska och därmed orsaka rinnande ögon.
 • Blockerade tårkanaler: Om tårkanalerna är blockerade kan tårarna inte dräneras normalt, vilket resulterar i att ögonen rinner.

Symtom vid rinnande ögon

Utöver det primära symtomet – ett ökat tårflöde – kan personer med rinnande ögon även uppleva:

 • Smärta eller sveda i ögat
 • Grusiga ögon
 • Kladdigt sekret i ögat
 • Röda och ömma ögonlockskanter

Behandling av rinnande ögon

Rinnande ögon är ofta ett tillfälligt besvär som inte kräver behandling utan går över av sig själv. Om du har långvariga eller återkommande besvär kan du ibland få behandling, beroende på vad som orsakar problemen. Om dina rinnande ögon orsakas av en blockering i tårkanalen kan du i sällsynta fall behöva gå igenom en mindre operation för att vidga den.

Egenvård, förebyggande åtgärder och huskurer

När du har rinnande ögon finns det flera saker du kan göra själv för att lindra besvären:

 • Rengöring: Att regelbundet rengöra ögonområdet med ljummet vatten kan hjälpa till att minska irritation och inflammation.
 • Ögondroppar: Om du har rinnande ögon som beror på torra ögon eller allergi kan du prova att använda receptfria ögondroppar som finns att köpa hos apotek eller optiker.
 • Allergitabletter: Receptfria allergitabletter kan också vara effektiva mot rinnande ögon som beror på allergiska besvär.
 • Skydd mot väder och vind: Att bära glasögon eller solglasögon när du är utomhus i blåst eller kyla kan hjälpa till att minska tårproduktionen.

Det finns också flera saker du kan göra för att minska risken att drabbas av rinnande ögon. Här är några tips:

 • Undvik att gnugga ögonen för att förhindra irritation och spridning av bakterier.
 • Använd luftrenare inomhus för att minska mängden allergener.
 • Skölj ögonen med rent vatten för att avlägsna eventuella irriterande partiklar.
 • Använd en luftfuktare för att motverka torr inomhusluft, vilket kan irritera ögonen.
 • Håll en god handhygien för att förhindra spridning av infektioner som kan orsaka rinnande ögon.
 • Om du tror att dina rinnande ögon orsakas av allergi är det viktigt att identifiera och undvika allergenet om möjligt.

När ska jag söka vård?

Rinnande ögon är oftast inte ett akut tillstånd och om du bara har tillfälliga problem behövs sällan vård. Kontakta vårdcentral om något av följande stämmer:

 • Om du har ihållande eller återkommande besvär som inte förbättras med egenvård.
 • Om du har rinnande ögon i kombination med andra symtom som smärta, synförändringar, eller kraftig rodnad i ögat.
 • Om ett barn som är över ett år fortfarande har besvär med rinnande ögon på grund av trånga tårkanaler.

Rinnande ögon – ett ofarligt men ibland besvärligt tillstånd

Rinnande ögon är ett vanligt tillstånd som kan orsakas av en rad olika faktorer, till exempel allergier, förkylningar och ögonsjukdomar. Att identifiera den underliggande orsaken är viktigt för att du ska kunna få rätt behandling. Genom att vidta förebyggande åtgärder och använda lämpliga behandlingsmetoder kan de flesta hantera sina symtom effektivt. Om problemet kvarstår eller om du är osäker på orsaken till dina symtom, är det viktigt att söka vård för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Vanliga frågor

Kan jag få suddig syn av rinnande ögon?

Ja, rinnande ögon kan tillfälligt göra synen suddig eftersom överskottet av tårar stör ljusets passage genom ögat.

Kan man stoppa rinnande ögon vid förkylning?

Att använda lämpliga ögondroppar och dricka mycket vatten kan ibland minska symtomen på rinnande ögon under en förkylning, men det tar inte alltid bort besvären helt.

Kan jag få rinnande ögon av pollen?

Ja, pollen är en vanlig orsak till allergiska reaktioner, vilket kan leda till att ögonen blir irriterade och börjar rinna som en reaktion på allergenet.

Artiklar

Relevanta artiklar