Är det farligt att skjuta upp mensen?

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Artikel

Publicerad: 2023-08-08

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Mens är naturligt och något som är en del av kvinnans vardag en period i livet. Dock kan den ibland komma olägligt vilket kan ge upphov till frågan, kan man skjuta upp mensen?

Svaret är ja, man kan skjuta upp mensen. Men hur ofta kan man skjuta upp sin mens? Och är det farligt att skjuta upp mensen, och vad händer om man skjuter upp sin mens för länge?

Frågorna kan vara många och i denna artikel går vi igenom några av de vanligaste funderingarna som kan dyka upp när du som kvinna går i tankarna att skjuta upp din mens.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Kan jag skjuta upp min mens?

Ja, det är möjligt att skjuta upp din mens med hjälp av olika metoder. Den vanligaste metoden är oftast med hjälp av p-piller.

För kvinnor som använder p-piller kan man skjuta upp mensen genom att äta ihop kartorna och inte göra uppehåll/äta sockerpiller utan fortsätta på nästa karta.

P-piller kan användas för att skjuta fram mensen

Är det farligt att skjuta upp sin mens?

Nej, att skjuta upp mensen är ofarligt. Vissa kvinnor kan uppleva biverkningar, i form av bröstspänningar,huvudvärk, av de tabletter som används för tillfällig mensförskjutning. Biverkningarna är övergående efter avslutad behandling.

Vad händer om man skjuter upp sin mens för länge?

Det anses inte vara farligt om man skjuter upp sin mens under en längre tid. Det finns olika behandlingsmetoder som man kan använda sig av.

Hur ofta kan man skjuta upp sin mens?

Våra läkare kan hjälpa dig med receptförskrivning för tillfällig mensförskjutning om det inte är praktiskt för dig att ha din mens vid ett specifikt tillfälle. Om du tidigare har skjutit upp mensen med tillfällig tablettbehandling rekommenderas det att du har minst en menstruation innan du skjuter upp mensen igen.

Vidare finns inget fastställt tidsintervall för hur ofta du kan skjuta upp din mens, och det är viktigt att veta att det inte är farligt att göra det. Om du överväger att skjuta upp mensen frekvent eller helt undvika menstruationen finns det olika alternativa metoder att överväga, som exempelvis kombinerade p-piller. Det finns även andra metoder, och om du önskar detta kan du kontakta din gynekolog eller barnmorska för att få råd och vägledning.

Kalender för att ha koll på mensen

P-piller och dess roll i att skjuta upp mens

P-piller innehåller hormoner som påverkar menstruationscykeln. Om du vill skjuta upp din mens, kan du fortsätta ta p-piller och hoppa över att ta sockerpillren. Observera dock att inte alla typer av p-piller tillåter dig att skjuta upp din mens! Fråga den läkare eller barnmorska som förskrivit dina p-piller innan du tar hjälp av p-piller för att skjuta upp din mens.

Andra behandlingar för att skjuta upp mensen

Andra preventivmedel utöver p-piller kan i vissa fall användas för mensförskjutning. Nedan är några av de alternativ som finns att tillgå för att skjuta upp mens.

P-plåster

P-plåster är ett effektivt preventivmedel som innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller. Genom att fortsätta sätta på nya plåster efter 3 veckor förskjuts mensen

Hormonspiral

En del kvinnor blir helt blödningsfria med hjälp av hormonspiral och slipper därför att blöda varje månad. För de som fortsatt har blödningar brukar de minska och ge mindre smärta.

P-ring

P-ring är ett hormonellt preventivmedel som hämmar ägglossningen. P-ringen sätts in i vagina och tas ut efter 3 veckor. Vill du undvika blödning sätter du in en ny direkt.

Behandling med läkemedel

Det finns även läkemedel du kan få utskrivet på recept av en läkare. Dessa läkemedel innehåller ett gulkroppshormon liknande det ditt kropp producerar själv och som hjälper till att förskjuta och hindra mensen från att komma.

Här på ReceptOnline kan vi erbjuda dig behandling redan inom 10 minuter genom att fylla i vårt hälsoformulär som en av våra specialistläkare går igen och sedan förskriver behandling om lämpligt

Rådfråga alltid läkare för att skjuta upp mensen på bästa sätt

Att skjuta upp sin mens är något som många kvinnor vill göra av olika anledningar. Oavsett om det är inför en planerad resa, en idrottstävling eller något annat, finns det flera sätt att gå tillväga. En vanlig metod är att använda sig av en tillfällig tablettbehandling.Om du önskar hjälp för att skjuta upp din mens, kan du fylla i vårt hälsoformulär för snabb behandling.

Läkare bör du alltid rådfråga när det kommer till att skjuta upp mensen

För mer information eller att få hjälp med att skjuta upp din mens, tveka inte att kontakta oss för råd anpassat till din specifika situation och behov.

Uppdaterad: 2023-08-08

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar