Att tappa håret

Att tappa håret

Artikel

Publicerad: 2023-11-28

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Att tappa håret kan vara en känslomässigt utmanande upplevelse för många. Håravfall, som kan drabba både män och kvinnor, är inte bara en fysisk förändring utan kan även påverka självbilden och välbefinnandet. Här går vi igenom vanliga orsaker till håravfall, olika metoder för att hantera det och när det kan vara dags att söka hjälp.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Varför tappar jag hår?

Håravfall kan bero på flera olika saker. Att förstå varför du tappar hår är ett första steg i att hantera situationen.

Genetik: Den vanligaste orsaken till håravfall, särskilt hos män, är ärftlighet. Manligt håravfall, även känt som androgen alopeci, kan ofta spåras i familjen. För genetiskt predisponerade män kan detta tillstånd börja visa sig redan efter puberteten, ibland så tidigt som vid 18 års ålder. Det är vanligt att tillståndet blir mer uttalat i medelåldern, och det beräknas att mer än hälften av alla män kommer att uppleva någon form av androgen alopeci vid denna ålder.

Åldrande: Med åldern blir antalet aktiva hårsäckar mindre, vilket leder till tunnare och färre hårstrån.

Hormonella förändringar: Hos kvinnor kan graviditet, klimakteriet och andra hormonella förändringar bidra till håravfall.

Medicinska tillstånd och behandlingar: Sjukdomar som sköldkörtelproblem, anemi eller autoimmuna tillstånd kan orsaka håravfall. Även vissa mediciner och medicinska behandlingar, som strålning och kemoterapi mot cancer, kan leda till håravfall.

Stress: När en person upplever intensiv stress kan det påverka hårets tillväxtcykler och leda till ökat håravfall. Stressrelaterat håravfall är vanligtvis tillfälligt, och håret börjar ofta växa tillbaka när stressnivåerna minskar.

Hur mycket hår är normalt att tappa?

Det är normalt att tappa 50-100 hårstrån per dag som en del av den naturliga hårcykeln. Om du märker att du tappar mer hår än så, börjar bli tunnhårig, eller om håravfallet är plötsligt eller kommer fläckvis kan det vara lämpligt att söka råd hos en läkare.

Att tappa hår i större mängder än det normala kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Det är viktigt att inte ignorera dessa signaler. Ofta kan tidig uppmärksamhet och behandling göra stor skillnad.

Livsstilsfaktorer som påverkar håravfall

Kost och näring: Otillräcklig näring kan påverka hårets hälsa. En diet som saknar viktiga vitaminer och mineraler kan leda till ökat håravfall.

Stress: Höga stressnivåer kan leda till tillfälligt håravfall.

Hårvårdsvanor: Överdriven användning av hårstylingprodukter, värmeverktyg och kemiska behandlingar kan skada håret och leda till håravfall. Även hårt sittande tofsar kan göra att håret tar skada.

När ska man söka hjälp för håravfall?

Ibland kan håravfall vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd. Här är några indikationer på när du bör konsultera en läkare:

Plötsligt eller ovanligt håravfall: Om du upplever plötsligt eller mycket snabbt håravfall.

Fläckvis håravfall: Om du får runda, fläckvisa områden med håravfall.

Hudförändringar: Om håravfallet åtföljs av klåda, rodnad eller irritation på huden.

Orsaker till oro: Om håravfallet orsakar dig betydande stress eller oro.

Hantera håravfall

Att hantera håravfall är en personlig process och kan innebära olika strategier för olika individer. Håravfall kan ha en betydande emotionell påverkan på en person och att acceptera att man tappar hår kan vara en utmaning. Det är viktigt att komma ihåg att håravfall är väldigt vanligt och en naturlig del av livet för många. Sök stöd hos familj, vänner eller vården om håravfallet påverkar ditt emotionella välbefinnande.

Behandling mot manligt håravfall

Mot ärftligt håravfall hos män finns det medicinska behandlingar. Det går inte att helt förhindra eller stoppa håravfall men processen kan bromsas och om behandlingen börjar i god tid kan du också få återväxt av hår. Ärftligt manligt håravfall är till stor del ett resultat av genetiska faktorer och påverkan av hormonet dihydrotestosteron (DHT). DHT är en mer kraftfull form av testosteron som bildas när testosteron omvandlas av ett enzym som heter 5-alfareduktas. Hos personer med anlag för manligt håravfall orsakar DHT att hårfolliklarna krymper, vilket över tid leder till tunnare hår och eventuellt håravfall.

Manligt håravfall följer ofta ett karaktäristiskt mönster som börjar vid tinningarna och på hjässan. Det finns två olika behandlingar mot den här typen av håravfall. En kombination av dessa ger oftast bäst resultat: en tablett som minskar DHT vilket bromsar håravfallet och en vätskelösning som du applicerar på hudytan där du vill få återväxt av hår.

Läkemedel mot håravfall

Via oss på ReceptOnline kan du få recept på läkemedel för behandling av håravfall, utan videosamtal eller fysiskt besök. Fyll i vårt hälsoformulär så blir du snabbt kontaktad av en läkare för att diskutera vilken behandling som kan vara lämplig för dig. Kom ihåg att det är helt normalt att känna sig orolig eller ledsen över håravfall, men det finns stöd och behandlingsalternativ tillgängliga. Om du är orolig för ditt håravfall, tveka inte att kontakta en läkare för att diskutera dina alternativ och hitta en lösning som fungerar för dig.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar