Stoppa manligt håravfall

Stoppa manligt håravfall

Artikel

Publicerad: 2023-09-22

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Att ständigt hitta hårstrån på kudden, i handfatet eller i duschen kan vara en oroväckande upplevelse för många män. Är du en av dem som har upplevt håravfall och att håret inte vuxit tillbaka? Undersök vilken hjälp och behandling mot håravfall som finns att få.

Du kanske också undrar om det finns något du kan göra för att stoppa eller åtminstone bromsa ditt håravfall. Ja, det är ibland möjligt att stoppa manligt håravfall. Det finns flera metoder och behandlingar mot manligt håravfall som kan bidra till att just minska och stoppa håravfall, och i vissa fall, även hjälpa till med återväxten av förlorat hår.

Genetisk predisposition spelar en stor roll när det gäller manligt håravfall, men andra faktorer som stress, kost och livsstil kan ha en betydande inverkan när det kommer till att tappa hår.

Det finns olika typer av behandlingar att tillgå när det kommer till håravfall hos män, alltifrån receptbelagda läkemedel till topikala lösningar och mer invasiva åtgärder som hårsäckstransplantation.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vad som fungerar för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan, vilket beror på orsaken till håravfallet. På håravfall huvudsidan kan du fylla i ett hälsoformulär för att få en bedömning om receptbelagt läkemedel och lotion är något för dig. Utan fysiskt besök och utan videosamtal.

Så om du frågar dig själv "Kan man stoppa manligt håravfall?", är svaret ja, men framgången varierar från individ till individ samt vad det är som orsakar håravfallet. Med rätt strategi och medicinsk rådgivning finns det definitivt hopp om att bromsa eller till och med återfå delar av sin hårväxt.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Första tecknet på håravfall hos män

Manligt håravfall, medicinskt känt som androgen alopeci, är ett vanligt tillstånd som drabbar många män i olika åldrar. Det finns flera tecken som kan indikera att du drabbats av manligt håravfall.

Minskning av hårväxt på hjässan: Särskilt i den främre delen av hjässan kan du märka av att håret inte längre växer lika snabbt eller tätt som det brukar. Ökad tunnhet av håret: Du kan också märka att ditt hår blir tunnare och mer genomskinligt, vilket är ett tydligt tecken på håravfall. Avvikande hårfäste: Hårfästet börjar dra sig tillbaka, särskilt vid tinningarna och/eller uppe på hjässan där en kal fläck kan börja bildas.

Ärftligt håravfall hos män

Den vanligaste orsaken till manligt håravfall är ärftlighet. Generna du ärver från dina föräldrar kan göra dig mer benägen att drabbas av manligt håravfall. Så om flera i din familj lider av håravfall, är risken större att du tyvärr också kommer att göra det. Symtomen debuterar ofta i relativt tidig ålder, varför det är viktigt att starta behandlingen vid första symtom för att få ett så bra resultat som möjligt.

Ärftligt håravfall beror ofta på effekten av ett hormon vid namn DHT (dihydrotestosteron). DHT orsakar förminskning av hårsäckarnas storlek, förkortar hårväxtcykeln och ökar känsligheten hos hårsäckarna. Slutligen kan hårsäckarna sluta producera hår helt och hållet.

När det gäller ärftligt håravfall finns det tyvärr ännu inget definitivt botemedel. Men som sagt, det går att bromsa processen och i vissa fall återfå en del av håret med hjälp av rätt behandling.

Behandlingar för manligt håravfall

Det finns en rad behandlingsalternativ tillgängliga, alltifrån receptbelagda läkemedel till kostförändringar och stresshantering. En av de mest effektiva behandlingarna är ett receptbelagt läkemedel som blockerar hormonet DHT som orsakar ökad känslighet hos hårsäckarna. Det finns även topikal behandling eller lösning som smörjs in på de områden du önskar behandla. Bäst effekt får du om du kombinerar dessa två behandlingar.

Lider du av manligt håravfall kan du få receptförskrivning via ReceptOnline

Kost och livsstilsförändringar kan också vara viktiga i kampen mot håravfall. En allsidig kost kan stödja hälsosam hårtillväxt. Regelbunden träning och metoder för stresshantering såsom yoga eller meditation kan också hjälpa till att minska håravfall orsakat av stress.

Det finns även behandling med PRP som går ut på att man tar blod genom ett blodprov, centrifugerar och sedan injicerar blodplättarna i hårbotten för att stimulera håråterväxt. Det är inte en garanterad lösning för håråterväxt och det kan krävas upprepade behandlingar för att få effekt.

Ett annat alternativ är att överväga en hårsäckstransplantation, där friska hårsäckar flyttas från en del av huvudet till det område där det saknas hår. Då det är ett större ingrepp och finansieras privat är detta ofta något man tar till som sista utväg.

Återväxt av hår hos män

Ja, män kan få tillbaka sitt hår, men resultatet av behandlingen varierar från individ till individ. Med rätt metod och medicinsk rådgivning finns det definitivt hopp om att återvinna förlorat hår.

Via oss på ReceptOnline kan du få hjälp med receptförskrivning och behandling.

För mer information och snabb behandling för ditt håravfall, besök ReceptOnline. Där kan du fylla i vårt hälsoformulär för att få bedömning, hjälp med behandling och receptförskrivning utan fysiska besök eller videosamtal.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar