Akne – orsaker, symtom och behandling

Man med akne vill få behandling. Få behandling mot akne online. ReceptOnline.se

Artikel

Publicerad

2023-12-25

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Få snabb hjälp för din akne

Hos oss på ReceptOnline.se kan du få snabb hjälp för din akne redan idag. Det enda du behöver göra är att fylla i vårt hälsoformulär och ladda upp bilder på det drabbade området så får du en läkarbedömning och recept på behandling redan idag.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Vad är akne?

Akne är en hudsjukdom som kännetecknas av uppkomsten av finnar, pormaskar, och i vissa fall, djupare hudinflammationer som cystor och knölar. Det är ett mycket vanligt tillstånd, särskilt bland tonåringar och unga vuxna, men det kan påverka personer i alla åldrar. Akne uppstår främst i ansiktet, på ryggen och på bröstet, där det finns flest talgkörtlar.

Orsaker till akne – Varför får man finnar?

Akne uppstår när talgkörtlarna i huden blir överaktiva och producerar för mycket talg, en oljig substans som hjälper till att hålla huden smidig. Denna överproduktion kan leda till att porerna i huden täpps till, vilket skapar en gynnsam miljö för bakterier att växa. När bakterierna växer i de tilltäppta porerna leder det till en inflammation och pormaskar eller finnar bildas.

Flera faktorer kan bidra till utvecklingen av akne. Hormonella förändringar, särskilt under puberteten, kan öka talgproduktionen. De allra flesta ungdomar får någon gång besvär med akne. Hormonella förändringar relaterade till menstruationscykeln, graviditet eller användning av vissa läkemedel (som p-piller) kan också spela in. Det är till exempel inte ovanligt att kvinnor fortsätter att få akne i samband med mensen långt upp i vuxen ålder. Akne är delvis ärftligt, så om dina föräldrar hade mycket besvär med akne i tonåren är risken större att du också får det.

Symtom

Symtomen på akne varierar i svårighetsgrad. Mild till medelsvår akne karaktäriseras ofta av vita eller svarta pormaskar och röda eller gula upphöjda blemmor, medan mer besvärliga fall kan orsaka smärtsamma, böldliknande utslag och knölar under huden som kan lämna bestående ärr efter sig. Många som lider av akne tycker också att det är jobbigt och att självbilden kan påverkas. Idag finns det bra hjälp att få om du har stora besvär och mår dåligt över din akne.

Behandling av akne

Behandlingen anpassas efter hur svår akne du har och vilken typ av akne det handlar om. Lättare akne försvinner ofta av sig själv och kan behandlas på egen hand hemma för att lindra besvären. Ett bra första steg är att tvätta ansiktet med produkter anpassade för fet och finnig hy. Om det inte hjälper finns det receptfria läkemedel på apotek som du kan prova.

Om du har medelsvår akne finns det även receptbelagda läkemedel som du kan få om du inte sett någon förbättring av receptfria läkemedel. Observera dock att det vid en svårare akne är aktuellt att hoppa över vissa steg som till exempel receptfria läkemedel. Eftersom det finns flera typer av akne är det viktigt att din akne behandlas på rätt sätt, särskilt om du har finnar som blir stora cystor under huden. Utan behandling kan de orsaka bestående ärr.

Hormonell akne kan ibland lindras av p-piller. Prata med en läkare eller gynekolog om vilket preventivmedel som passar dig bäst.

Få recept på läkemedel mot akne online

Du som besväras av akne kan få snabb hjälp här på ReceptOnline. Hos oss kan du få en bedömning av läkare inom 15 minuter och vi kan även skriva ut recept till dig vid behov. Fyll i vårt hälsoformulär för snabb behandling.

Egenvård och förebyggande behandling

Det går inte att helt motverka akne eftersom både hormoner, din hudtyp och genetiska anlag spelar in. Det finns dock flera saker du kan göra för att på egen hand minska dina besvär.

  • Rengör försiktigt: Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen med en mild rengöringsprodukt anpassad för aknebenägen hud. Tvätta inte oftare än så - det kan göra mer skada än nytta.
  • Kläm inte finnarna: Att peta och klämma på finnar kan förvärra inflammationen och öka risken för ärr.
  • Använd oljefria produkter: Undvik feta och oljiga krämer och produkter som kan täppa till porerna och förvärra aknen.
  • Sola försiktigt: Solen kan faktiskt minska inflammationen i huden och tillfälligt lindra din akne. Men det är viktigt att sola försiktigt och inte bränna sig. Svett och feta solkrämer kan också göra aknen värre, så sola inte för länge. Akneärr kan mörkna i solen och ta längre tid på sig att blekna.

När ska man söka vård?

Om du har mycket svår akne, stora ömmande knölar under huden eller om dina symtom inte förbättras med receptfria läkemedel bör du kontakta vården. För det mesta behövs ingen provtagning när du söker vård för akne. Det räcker ofta med att läkaren undersöker din hud och du får svara på frågor.

Det finns olika typer av behandlingar för dig som tidigare har haft besvärlig akne som orsakat ärr. Behandlingarna görs på hudkliniker och du får i regel själv betala för dem. Det kan krävas många behandlingstillfällen för att se förbättring.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar