Atopiskt eksem – böjveckseksem

Atopiskt eksem på armen som behöver behandling | Få behandling på ReceptOnline.se

Atopiskt eksem – Böjveckseksem – Fakta & Råd | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-02-01

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Atopiskt eksem är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av torr hud och kliande utslag. Sjukdomen är vanlig och kan variera i svårighetsgrad. Hos barn uppkommer eksemet ofta i vecken där lederna böjs, och därför kallas atopiskt eksem också för böjveckseksem. Atopiskt eksem ger en inflammation i huden som beror på faktorer som arv, miljö samt individens hudflora. Sjukdomen kan inte botas men det finns behandlingar som kan lindra besvären.

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem (eller atopisk dermatit) är en mycket vanlig hudsjukdom och i Sverige drabbas minst 20% av alla barn. Besvären börjar oftast före två års ålder, men sjukdomen kan debutera även senare i livet. Atopiskt eksem kännetecknas av torr, kliande och inflammerad hud. Sjukdomen är vanligast i böjvecken, såsom knäveck och armveck, men kan också förekomma på andra delar av kroppen. Tillståndet varierar i svårighetsgrad och kan påverka både barn och vuxna. Atopiskt eksem kan inte botas, men för många minskar besvären med åren.

Atopiskt eksem är kopplat till andra atopiska symtom. Atopi är en genetisk benägenhet att utveckla allergiska reaktioner och tillstånd som astma, pollenallergi och eksem. Det är inte ovanligt att ha besvär med flera av dessa symtom under olika perioder av livet. Barn som har föräldrar eller syskon som haft atopiskt eksem, astma eller hösnuva har större risk att utveckla samma symtom.

Symtom

De vanligaste symtomen på atopiskt eksem är torr, kliande hud, rodnad och inflammation. Hudutslag förekommer ofta i böjvecken, men kan också sätta sig i ansiktet, på halsen, bröstet, magen och händerna. Hos barn under två år är det vanligt att de första utslagen kommer på kinderna. Vuxna kan även få eksem runt ögonen.

Vid atopiskt eksem fjällar huden och du kan få små blåsor som vätskar sig och bildar små sår. Klådan vid atopiskt eksem kan vara mycket intensiv, särskilt på natten, vilket kan leda till att du sover sämre. Huden på områden med eksem kan bli tjock och rynkig om du har kliat mycket.

Orsaker till atopiskt eksem

Även om den exakta orsaken till atopiskt eksem är okänd pekar forskning på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Hudens barriärfunktion är ofta nedsatt hos personer med atopiskt eksem, vilket gör huden mer sårbar för irritanter och allergener. Miljöfaktorer som torr luft, särskilt under den svenska vintern, och exponering för irriterande ämnen kan förvärra tillståndet.

Atopiskt eksem och mjölkallergi

Atopiskt eksem och mjölkallergi kan ibland hänga ihop, särskilt hos små barn. Det är viktigt för föräldrar till barn med atopiskt eksem att observera om eksemet blir värre efter intag av mjölkprodukter och att diskutera detta med en läkare för eventuell utredning och anpassad behandling. Även andra födoämnesallergier kan utlösa atopiskt eksem.

Behandling av atopiskt eksem

Behandling av atopiskt eksem fokuserar på att återfukta huden, lindra symtomen och minska inflammationen. Det görs genom att använda mjukgörande krämer och salvor dagligen för att hålla huden mjuk och förebygga torrhet. Ofta behöver du smörja huden flera gånger om dagen. Det kan ta mycket tid men är nödvändigt för att lindra besvären. Det är också viktigt att fortsätta smörja även i perioder med mindre besvär, för att undvika att eksemet blossar upp igen.

Kortisonsalvor har en viktig roll i att dämpa inflammationen och minska klådan. För svårare fall kan en läkare rekommendera starkare behandlingar, som medicinsk ljusbehandling eller läkemedel som dämpar immunsystemets överreaktion.

Kortisonsalvor har en viktig roll i att dämpa inflammationen och minska klådan.

Vad kan jag göra själv?

 • Håll huden återfuktad – smörj ofta och rikligt, även när du inte har besvär.
 • Använd milda hudvårdsprodukter och undvik irriterande ämnen.
 • Identifiera och undvik triggers som kan förvärra eksemet.
 • Klä dig i löst sittande kläder av mjuka material som andas.
 • Ta kortare duschar och duscha helst inte varje dag om du inte måste.
 • Undvik att duscha eller bada varmt, använd istället svalare vatten.
 • Håll naglarna kortklippta så att du inte kliar sönder huden.
 • Tvätta kläder och sängkläder med skonsamma och parfymfria tvättmedel.
 • Använd luftfuktare i torra inomhusmiljöer.
 • Håll sovrummet svalt.

Kost, stress och andra livsstilsfaktorer

Vissa livsstilsförändringar kan också hjälpa till att minska symtomen vid atopiskt eksem:

 • Kost: Vissa livsmedel kan förvärra symtomen. Mjölkallergi och andra födoämnesallergier kan ha en koppling till atopiskt eksem. Testa att utesluta födoämnen som du misstänker förvärrar dina eksem.
 • Stress: Ditt eksem kan bli värre om du är stressad. Hitta sätt att hantera och minska stress. Vad som fungerar kan variera från person till person.
 • Sömn: Klåda och obehag kan störa sömnen, vilket i sin tur kan förvärra eksemet. Om det kliar mycket på nätterna kan du använda bomullsvantar när du sover.
 • Alkohol: Ditt eksem kan bli värre om du dricker mycket alkohol.

Alternativa förklaringar

Atopiskt eksem är en komplex hudsjukdom som kräver en individanpassad behandlingsplan. Genom att kombinera medicinsk behandling med livsstilsförändringar och god hudvård kan man ofta minska besvären av sjukdomen.

Besvären och symtomen vid atopiskt eksem liknar de som vid många andra typer av eksem. Du kan också få hudutslag av andra orsaker än eksem, till exempel virusinfektioner, allergier och svamp. Kontakta en läkare för en bedömning om du får hudutslag som du inte vet vad de beror på.

Artiklar

Relevanta artiklar