Eksem

Eksem på armen | Få behandling på ReceptOnline.se

Eksem - Symtom och behandling - Fakta & Råd | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-02-01

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Eksem är en vanlig hudåkomma som orsakas av en inflammation i huden. Det finns olika typer av eksem och symtomen varierar, men de vanligaste är torr hud, klåda och utslag. Eksem kan drabba både barn och vuxna, och de flesta människor får eksem någon gång i livet. Eksem smittar inte och besvären kan lindras med rätt behandling.

Vad är eksem?

Eksem är ett samlingsnamn för olika hudtillstånd som orsakas av en inflammation i huden. Vid eksem har hudens yttersta lager skadats, vilket leder till en rad olika besvär. Huden blir torr och fjällig eftersom den inte kan hålla kvar fukt på samma sätt. Huden blir också mer känslig och kan lätt bli irriterad av saker som kemikalier, tvål och parfymer. När hudbarriären inte fungerar som den ska ökar även risken för att få infektioner, eftersom bakterier och virus lättare kan tränga in.

Symtom på eksem

Eksem kan uppstå var som helst på kroppen, och symtomen kan variera i svårighetsgrad. Här är några av de vanligaste symtomen på eksem:

 • Klåda: Det mest framträdande och ofta första symtomet på eksem är intensiv klåda som kan vara mycket besvärande. Att klia på det inflammerade området kan leda till ytterligare hudirritation eller infektion.
 • Torr och fjällande hud: Eksem leder ofta till torr hud som fjällar eller känns skrovlig och grov. Det kan bildas sprickor i huden som svider och gör ont.
 • Rodnad och hudutslag: Det inflammerade hudområdet blir rött och ibland svullet. Du kan också få utslag som kan variera i utseende och vara röda, bruna, lila eller grå beroende på hudton.
 • Vätskefyllda blåsor: Vid vissa former av eksem kan prickar och små blåsor uppstå. Blåsorna kan spricka och vätska. Då bildas små sår och sårskorpor på det inflammerade området.
 • Periodiska utbrott: Eksem kan vara mer eller mindre besvärande i perioder. Vissa kan ha långvariga symtomfria perioder medan andra har mer frekventa utbrott.

Andra orsaker till utslag på huden

Det kan vara svårt att själv skilja mellan eksem och andra hudutslag. Utslag kan bero på många olika saker, som allergiska reaktioner, infektioner, läkemedel eller stress, och de kan visa sig på olika sätt. Kontakta vården om du inte vet vad som orsakat ett hudutslag eller om du är orolig. En läkare kan ställa en korrekt diagnos och ge förslag på lämplig behandling.

Olika typer av eksem

Det finns flera typer av eksem. De kan uppstå på olika ställen på kroppen och symtomen kan skilja sig åt mellan de olika varianterna.

Det finns flera typer av eksem. De kan uppstå på olika ställen på kroppen och symtomen kan skilja sig åt mellan de olika varianterna.

 • Atopiskt eksem: Kallas även böjveckseksem eftersom det ofta uppstår i vecken där lederna böjs. Atopiskt eksem kännetecknas av torr, kliande och rodnad hud. Orsaken till atopiskt eksem är inflammation i huden som delvis är ärftlig. Besvären börjar ofta redan före två års ålder och brukar finns kvar hela livet i i olika grad.
 • Kontakteksem: Kontakteksem uppstår när huden reagerar mot ett specifikt ämne, som tvål, parfym, gummi eller nickel. Kontakteksem kan bero på allergi, men det finns också icke-allergiskt kontakteksem. Symtomen inkluderar rodnad, klåda och ibland blåsor där huden har kommit i kontakt med allergenet eller det irriterande ämnet.
 • Mjälleksem (seborroiskt eksem): Mjälleksem orsakas av en svamp. Det påverkar ofta hårbotten, men kan också förekomma i ansiktet och andra områden där det finns mycket talgkörtlar. Vid mjälleksem blir huden röd och fjällande. Stress kan förvärra eksemet. Små barn kan få en speciell typ av mjälleksem som kallas för skorv.
 • Dyshidrotiskt eksem (pomfolyx): Detta tillstånd kännetecknas av små, kliande och vätskefyllda blåsor i handflatorna, sidan av fingrarna eller fotsulan. När blåsorna läker fjällar huden. Besvären uppstår ofta plötsligt och kan återkomma i skov, vanligtvis på sommaren eller när klimatet är varmt och fuktigt.
 • Nummulärt eksem: Kallas också mynteksem eftersom det ger distinkta, myntformade fläckar på huden. Mynteksem förekommer oftast på armarna och benen och är vanligast hos äldre män.
 • Soleksem: Soleksem är en hudreaktion som uppstår till följd av exponering för solens ultravioletta strålar. Det kännetecknas av små röda knottror eller blåsor som kliar mycket. De uppstår på områden som har exponerats för solen, ofta inom några timmar efter solning. Soleksem är vanligare hos personer med ljus hud och kan återkomma varje år, speciellt under våren och tidig sommar.
 • Underbenseksem: Underbenseksem är vanligt hos äldre personer och uppstår på grund av försämrad blodcirkulation i benen. Det kännetecknas av röda och lätt fjällande utslag på underbenen, och förekommer ofta i samband med åderbråck eller bensår.

Behandling av eksem

Behandlingen av eksem fokuserar främst på att minska inflammation, lindra klåda och förebygga framtida utbrott. Det finns olika typer av läkemedel som kan hjälpa till att lindra symtomen:

 • Mjukgörande krämer: När du har eksem är det viktigt att hålla huden mjuk och återfuktad. Smörj ofta och mycket, även i perioder när eksemet är bättre för att förebygga nya utbrott.
 • Kortisonsalvor eller -krämer: Kortison är ett ämne som hjälper till att dämpa inflammation och minska klåda i huden. Kortison finns i olika styrkor, och de mildare sorterna kan du köpa receptfritt på apoteket. Läkare kan skriva ut starkare varianter.
 • Immunhämmande krämer och tabletter: Immunhämmande läkemedel verkar genom att lugna hudens immunförsvar. Krämer kan vara ett bra alternativ för personer som inte kan eller vill använda kortisonsalvor, särskilt på känsliga hudområden som ansiktet. Om du har svårt eksem och ingen annan behandling fungerar kan du få tabletter utskrivna av hudspecialister.
 • Ljusbehandling: Solljus kan göra att besvären av eksemet lindras. Medicinsk ljusbehandling kan utföras på vissa sjukhus för att hjälpa till att lugna eksemet.

Varje persons eksem är olika, så det är viktigt att samråda med en läkare för att hitta den bästa behandlingen.

Egenvård och förebyggande åtgärder

Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra symtomen vid eksem. Här är några tips:

 • Håll huden återfuktad: Använd mjukgörande krämer regelbundet, helst direkt efter att du duschat eller badat för att låsa in fukten i huden. Välj en tjock, oparfymerad kräm eller salva.
 • Använd milda hudvårdsprodukter: Välj milda, oparfymerade tvålar och hudvårdsprodukter. Undvik produkter som innehåller alkohol, parfym eller färgämnen som kan irritera huden.
 • Försök att inte klia: Klåda kan förvärra eksemet och leda till infektioner. Håll naglarna korta och överväg att använda bomullshandskar på natten om du kliar dig i sömnen.
 • Klä dig luftigt: Använd löst sittande kläder av mjuka tyger som bomull. Undvik grova material som ull och syntetmaterial, särskilt närmast huden.
 • Sval inomhusmiljö: Luften blir torr av att värmas upp, och torr luft kan förvärra besvären. Försök att hålla en jämn och sval temperatur inomhus.
 • Undvik ämnen som ger besvär: Använd oparfymerat tvättmedel och tvätta nya kläder innan användning för att bli av med eventuella kemikalier. Om ett visst ämne utlöser ditt eksem, till exempel nickel eller diskmedel, bör du undvika det helt.
 • Vatten torkar ut: Huden blir torr av vatten. Ta korta, svala duschar eller bad och tvätta dig inte varje dag om du inte måste.

Kom ihåg att det här är allmänna råd och att vad som fungerar kan variera från person till person. Om ditt eksem är svårt eller inte förbättras är det viktigt att kontakta en läkare för råd och behandling.

Artiklar

Relevanta artiklar