Mpox - allt du behöver veta om viruset, symtom och hur det smittar

Mpox: Symtom, Smittspridning och Behandling |ReceptOnline

Artikel

Publicerad: 2024-08-16

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Mpox, tidigare känt som apkoppor (monkeypox) är ett virus som i grunden är en zoonos, alltså att det smittar från djur till människa. Viruset upptäcktes först hos apor, varför det fick namnet apvirus. 1970 upptäckte man det första fallet hos människa och fick då namnet apkoppor. Viruset har framförallt spridits i central- och västafrika och då från djur till människa men har nu tagits sig till andra världsdelar varför viruset har fått uppmärksamhet. Viruset delas in i två typer, klad I och klad II där klad I har varit kopplat till allvarligare sjukdom och symtom. (1, 2)

Symtom på Mpox

Symtom på mpox inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk, och utmattning, följt av blåsor som kan uppstå på hela kroppens yta, även kring könsorgan, analöppning samt i ansiktet och runt munnen. Blåsorna utbreder sig oftast på de delarna av hud eller slemhinna som blivit exponerade för viruset varför lokalisationen skiljer sig beroende på smittoväg. Sjukdomen kan ge mycket smärta och obehag men läker vanligtvis inom 2-4 veckor. Sjukdomen är vanligtvis mild men i vissa fall kan den leda till komplikationer. Det tar oftast 6 till 13 dagar från smittotillfället tills man blir sjuk men det kan ta så lång tid som upp till 21 dagar. Personer med nedsatt immunförsvar, gravida och barn har en större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas.

Smittspridning av Mpox

Mpox sprids huvudsakligen genom direktkontakt med infekterade djur eller människor. Virus finns framförallt i blåsorna hos den som är sjuk men kan även finns i slemhinnor och kroppsvätskor som saliv eller sperma. Det finns hög risk för smitta vid sexuell kontakt inkluderat oralsex, slidsex samt analsex. 1 Det finns enstaka fall där smittan har skett indirekt, till exempel via sängkläder och handdukar. Viruset kan även spridas från mor till nyfött barn, framförallt i samband med förlossningen. Smitta inom vården är mycket ovanlig. Om du tror att du kan ha blivit smittad eller om du har symtom på mpox bör du kontakta närmaste vårdcentral eller hud och venereologmottagning.

Diagnos och behandling vid mpox

Diagnos av mpox baseras på en kombination av kliniska symtom och laboratorietester, inklusive PCR (Polymerase Chain Reaction) test som kan identifiera virusets DNA. Det är viktigt att snabbt få en korrekt diagnos för att förhindra spridning och ge adekvat vård. Behandling av mpox är främst symtomatisk. I vissa fall kan antiviral medicinering användas, särskilt för de med svårare symtom eller de som är i riskzonen för komplikationer. Det finns även vaccin mot mpox. Personer som har exponerats för viruset kan erhålla så kallad postexpositionsprofylax som ett sätt att hindra att viruset orsakar sjukdom. Mpox ingår i smittskyddslagen varför alla fall ska anmälas och smittspåras.

Förebyggande åtgärder för att undvika mpox

För att förebygga spridning av mpox är det viktigt att undvika kontakt med personer som är smittade av sjukdomen och ha god handhygien. Att ha flertalet nya sexuella kontakter anses vara en riskfaktor varför man bör vara försiktig vid nya sexuella kontakter. Det är inte säkert att kondom skyddar mot viruset. Vaccination kan även erbjudas som preexpositionsprofylax till särskilt utsatta grupper däribland män som har sex med män med ökad risk för mpox, personer med ökad risk för exponering genom resor eller yrkesutövning i geografiska områden med stor smittspridning eller till personer som arbetar med viruset i sitt arbete, till exempel laboratoriepersonal.

Sammanfattning om mpox

Mpox är en sjukdom som har funnits länge men först på senaste tiden fått utökad spridning till människor. Sjukdomen kan orsaka betydande problem i samhället där smittspridning bör undvikas i den mån det går genom förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet. Sjukdomen är vanligtvis mild men kan ge komplikationer hos vissa specifika grupper. Om du tror att du kan ha blivit smittad eller om du har symtom på mpox bör du kontakta närmaste vårdcentral eller hud och venereologmottagning.

Artiklar

Relevanta artiklar