Urinvägsinfektion?

Få behandling av läkare

Skippa vårdcentral

Skippa videosamtal

Behandling samma dag

4,8Betyg av
patienter
+48,000Patienter har
sökt vård
15 minI snitt till
recept
Identifiera dig
säkert med BankID.
Identifera säkert med BankID.
Betala tryggt
med swish.
Betala tryggt med swish.

Hur går det till?

Så här enkelt är det att få behandling mot urinvägsinfektion

1

Fyll i hälsoformuläretFyll i vårt hälsoformulär för att få en säker diagnos. Det här steget tar endast två minuter.

2

Identifiera & betalaIdentifiera dig med BankID och betala 199kr med Swish.

3

Behandling inom 15 minSpecialistläkaren går igenom ditt hälsoformulär och skriver recept.

Allmänt om urinvägsinfektion

Har du tidigare drabbats av en urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är ett vanligt besvär som drabbar ca 400 000 varje år. 50% av alla kvinnor får urinvägsinfektion någon gång i livet och ca 30% av dessa får återkommande besvär.

Frågor och svar

Läs läkarens svar på era frågor!

Om urinvägsinfektion

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en bakteriell infektion i urinvägarna. När bakterierna stannar i urinblåsan kallas det för blåskatarr. Man brukar även kalla urinvägsinfektion för cystit vilket betyder inflammation i blåsan. Det är vanligtvis kolibakterier eller stafylokockbakterier som kommer in i urinvägarna och orsakar infektionen.

Varför får man urinvägsinfektion?

Infektionen orsakas av bakterier som tagit sig upp genom urinröret. Bakterierna E. coli och S. saprophyticus är de vanligaste orsakerna och finns normalt i tarmfloran. S. saprophyticus tenderar att drabba yngre kvinnor och oftare på sensommaren och hösten.

Vilka symtom har man vid urinvägsinfektion?

Trängningar, du känner dig ofta kissnödig. Det svider när du kissar. Lätt illamående eller ont i nedre delen av magen. Urinen kan vara grumlig, illaluktande och i vissa fall blodtillblandad. Du kan känna att du inte tömmer blåsan ordentligt och har svårt att hålla dig. Observera att man inte behöver ha alla tecken för att ha urinvägsinfektion utan endast vissa av dessa kan förekomma.

Vad kan jag göra själv mot urinvägsinfektion?

Vid lättare besvär är det rekommenderat att du dricker bra med vätska för att kissa regelbundet och på så sätt rensa blåsan. Du kan även ta receptfria smärtlindrande mediciner.

Läs mer
Hur kan man förhindra urinvägsinfektion?

Hygien: Tvätta underlivet med försiktighet och helst inte oftare än en gång om dagen. Om du tvättar ofta kan det leda till att hud och slemhinnor blir uttorkade och du blir du mer mottaglig för bakterieangrepp. När du tvättar och torkar dig tänk på att det alltid ska ske framifrån och bak, detta för att minimera risken att tarmbakterier når urinröret.

Samlag: En del får urinvägsinfektion efter samlag. För att undvika detta bör du försöka kissa efter sexuell aktivitet.

Allmänna råd: Drick bra med vätska så att du kissar regelbundet. På så sätt hjälper du blåsan att spolas igenom. Försök tömma blåsan helt vid varje kisstillfälle. Är det svårt så kan du testa att gå runt lite efter att du kissat och sedan försöka igen.

Hur snabbt verkar antibiotika?

Du ska bli besvärsfri efter 3-5 dagar, om du inte blir det trots antibiotikabehandling rekommenderar vi dig att söka vårdcentral.

Hur vanligt är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är ett vanligt besvär. Ungefär fem av tio kvinnor drabbas någon gång i livet. 20-40% av dessa får återkommande besvär. Har man urinvägsinfektion två gånger i halvåret eller tre gånger inom ett år bör man ta kontakt med sin vårdcentral för vidare utredning.

Är det farligt med blod i urinen?

Blod i urinen kan förekomma när man har urinvägsinfektion. Det kan dock i vissa fall vara tecken på mer allvarligt tillstånd. Om du har blod i urinen rekommenderar vi att du tar kontakt med din vårdcentral.

Varför ska man använda ReceptOnline när man kan gå till vårdcentralen?

Urinvägsinfektion är en diagnos som inte alltid kräver provtagning eller undersökning. Diagnosen går att ställa via vårt hälsoformulär och därför behöver du inte boka tid och gå till vårdcentral. Du behöver heller inte köa för videosamtal. Det finns dock vissa undantag där vi ibland hänvisar till vårdcentralen, tex om du har feber eller blod i urinen, detta för att få en trygg och säker handläggning.

Behandlar man alltid en urinvägsinfektion med antibiotika?

Urinvägsinfektion kan självläka hos ca 30% av drabbade kvinnor inom en vecka. Därför avvaktar vi med antibiotikaförskrivning om du söker med lättare besvär. Besvären man har är subjektiva och brukar delas in i lätta, måttliga och svåra enligt nationella rekommendationer. Om du subjektivt anser att du har lätta besvär kan man avvakta med antibiotika. Om besvären är måttliga kan man hämta ut ett recept och ta antibiotikan om man inte blir bättre. Har man svåra besvär så är det rekommenderat att du tar antibiotika enligt förskrivningen du får av vår specialistläkare på ReceptOnline.se.

Jag är kille och misstänker urinvägsinfektion, varför kan jag inte få hjälp via ReceptOnline?

Om du är kille och misstänker att du fått urinvägsinfektion rekommenderar vi dig att söka fysisk läkarkontakt. Urinvägsinfektion hos män är inte lika vanligt som hos kvinnor och kräver en urinodling för att identifiera rätt bakterie och anpassa behandlingen.

Vad är en njurbäckeninflammation?

Njurbäckeninflammation (pyelonefrit) är en infektion i de övre urinvägarna. Oftast beror det på att en urinvägsinfektion har spridit sig och att bakterierna har tagit sig upp i njurarna och brukar då gå under benämningen hög eller övre urinvägsinfektion. Symtom på detta är feber, frossa, illamående samt flanksmärta (ont på baksidan av ryggen). Det kan vara med eller utan symtom på urinvägsinfektion såsom miktionssveda och trängningar. Om du har tecken på njurbäckeninfalmmation är det viktigt att du söker fysisk vård.

Om tjänsten

Vad är ReceptOnline?

ReceptOnline är en digital vårdtjänst som erbjuder snabb, smidig och säker läkarbedömning och behandling utan fysiskt besök, utan videochatt.

Hur fungerar ReceptOnline?

Du fyller i vårt digitala hälsoformulär. Om du bedöms behöva ett recept kommer du direkt vidare till vår betalningssida. Receptet utfärdas sedan av läkare, vanligtvis inom 15 minuter. Ditt recept kan du hämta ut på valfritt apotek alternativt beställa hemleverans.

Var kan jag hämta ut mitt läkemedel?

Du kan hämta ut ditt läkemedel på valfritt apotek i hela Sverige

Vilka hälsobesvär behandlar ni på ReceptOnline?

Vi erbjuder hjälp och behandling för urinvägsinfektion, pollenallergi, erektil dysfunktion samt manligt håravfall.

Vad krävs för att få använda tjänsten?

För att använda vår tjänst behöver du ha fyllt 18 år och ha tillgång till mobilt BankID.

Läs mer
Vad kostar det?

Det är kostnadsfritt att använda formuläret och få svar men receptförskrivningen kostar 199kr.

Hur lång tid tar det tills jag får mitt recept?

Du får recept så fort läkaren har gjort en bedömning, det sker samma dag som du skickat in formuläret och betalat avgiften.

Vad har ni för öppettider?

ReceptOnline.se har öppet dygnet runt och du kan använda tjänsten när som helst.

Var ser jag vilka läkemedel jag har fått på recept?

Dina förskrivna läkemedel kan du se på lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se. Dina recept är personliga och kommer inte kommuniceras till dig per mejl eller sms. Du kommer däremot få en bekräftelse på att recept finns utfärdat och kan då gå till apoteket för att hämta ut det eller få hemleverans av medicinen.

Hur betalar jag för mitt besök?

Vi använder oss av Swish som betalningssystem.

Jag har använt tjänsten men inte fått ett bekräftelsemail

Om läkaren bedömer att du är i behov av recept kommer detta utfärdas och du får en bekräftelsenotis när detta är genomfört. Om du inte kan se mail samma dag inom 24 timmar ber vi dig kolla din skräpkorg. Om du trots detta inte fått ett mail, kontakta oss på info@receptonline.se. Läkaren kommer kontakta dig så fort så möjligt.

Om oss

Vilka är ReceptOnline.se?

ReceptOnline drivs av svenskutbildade läkare. Läkarna som arbetar i vår verksamhet har många års erfarenhet av varierat kliniskt arbete med bl.a. specialistkompetens inom allmänmedicin.

Vi drivs inte av skattemedel

Över 35 års yrkeserfarenhet som läkare

Erbjuder likvärdig vård som på en fysisk vårdcentral

Vi är en registrerad vårdgivare under tillsyn av IVO

Vi omfattas av GDPR, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen