Manligt håravfall: orsaker och behandlingsmöjligheter vid håravfall hos män

Man som är rädd för manligt håravfall. Få behandling mot håravfall online. ReceptOnline.se

Manligt håravfall - Fakta & Råd

Artikel

Publicerad

2023-07-01

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

30% av alla män drabbas av manligt håravfall vid 30 års åldern. Fler än så drabbas av håravfall förr eller senare i livet. Det går inte att förhindra eller stoppa håravfall hos män, däremot kan du bromsa processen och få återväxt av ditt hår om du behandlar i god tid. Nedan kommer vi diskutera olika punkter kring manligt håravfall och vad du kan göra för att bromsa ditt håravfall!

Tecken på androgen alopeci (manligt håravfall)

  1. En minskning av hårväxten på hjässan: Särskilt i den främre delen av hjässan.
  2. Ökad tunnhet av håret: Det kan också leda till att håret blir tunnare och mer genomskinligt.
  3. Avvikande hårfäste

Vanligaste orsaken till manligt håravfall

Det finns många orsaker till att män tappar hår. Den vanligaste orsaken till manligt håravfall är ärftlighet. När det kommer till ärftligt håravfall brukar håret försvinna vid tinningarna först och du får ett tillbakadraget hårfäste. Uppe på huvudet kan du få en kal fläck helt utan hår som blir större ju längre tiden går. Symtomen debuterar i relativt tidig ålder varför det är viktigt att starta behandling tidigt.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Ärftligt håravfall - DHT, dihydrotestosteron

DHT, alltså dihydrotestosteron är ett hormon som påverkar hårsäckarna i hårbotten. Vid manligt håravfall är hårsäckarna känsliga för DHT vilket gör att hårstråna blir tunnare och kortare. Till slut slutar hårsäckarna producera hår helt och hållet vilket ger ett tillbakadraget hårfäste samt tunnare hår på hjässan. Det finns en medicin som blockerar ett enzym som heter 5-alfareduktas, vilket i sin tur leder till minskade nivåer av DHT och därmed bromsar man håravfallet. Det finns två olika behandlingar mot håravfall och det är kombinationen av dessa som ger bäst resultat: en tablett som minskar DHT vilket bromsar håravfallet och en vätskelösning som du applicerar på hudytan där du vill få återväxt av hår. Se följande frågor och svar nedan.

Hur fungerar medicinerna mot manligt håravfall?

Det finns två olika behandlingar mot håravfall och det är kombinationen av dessa som ger bäst resultat: en tablett som minskar DHT vilket bromsar håravfallet och en vätskelösning som du applicerar på hudytan där du vill få återväxt av hår. Se följande frågor och svar nedan.

Hur fungerar tablettbehandlingen?

Du tar en tablett dagligen i åtminstone 3-6 månader för att förebygga håravfall. Det verkar genom att hämma ett enzym som leder till att produktionen av det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT) minskar. Medicinen är receptbelagd och kan även användas för att förebygga framtida håravfall.

Hur fungerar läkemedlet som smörjs in i huvudet?

Medicinen används för behandling av håravfall eller tunnhårighet. Den exakta verkningsmekanismen är inte känd men tanken är att man stimulerar återväxten av hår genom att massera in lösningen i området du vill ha håråterväxt. Resultatet kommer inte att förbättras av att använda lösningen mer än den rekommenderade dosen. Det är även nödvändigt att fortsätta användningen av läkemedlet för att öka och bibehålla återväxten av hår.

Hur smörjer jag in läkemedlet?

Håret ska vara helt torrt innan du applicerar lösningen och samma sak gäller hårbotten. Du ska göra detta med 12 timmars mellanrum, alltså morgon och kväll. Du ska applicera cirka 1 ml direkt på hårbotten och fördela över den yta som ska behandlas. Du ska inte använda mer än 2 ml per dygn.

Kan jag få recept på dessa läkemedel?

Ja, du kan få recept på läkemedlen för behandling av håravfall genom vårt hälsoformulär som grund på www.receptonline.se/haravfall. Vätskelösningen kan du köpa receptfritt på apoteket.

Hur effektivt är denna behandling mot håravfall hos män?

Studier har visat att behandlingen är effektiv för att förbättra hårkvaliteten och fördröja håravfall hos män. Effekten kan skilja sig från person till person och det brukar oftast ta flera månader innan man märker några förbättringar. Det krävs tålamod och regelbunden användning för att uppnå de bästa resultaten.

Vad händer om jag avslutar behandlingen?

Utsättande av behandlingen leder till att den positiva effekten börjar avta inom 6 månader och återgår till hur det var från början efter ca 9 till 12 månader.

Hur lång tid tar det tills jag börjar se resultat?

För att se tecken på att håravfallet stabiliseras krävs i allmänhet daglig behandling i cirka 3-6 månader. För att bibehålla effekten rekommenderas sedan fortsatt behandling.

Finns det några biverkningar?

Mindre vanliga biverkningar kan vara erektionsbesvär. Studier har visat att cirka 2-4% upplever svårigheter att få stånd. Dessa besvär är oftast övergående när man avslutar behandlingen men om det är så att det påverkar dig under behandlingstiden kan du få hjälp med detta av oss via www.receptonline.se/erektildysfunktion

Andra orsaker till håravfall hos män

Stress

Stress är en betydande och ofta förbisedd faktor när det gäller manligt håravfall. När vi upplever fysisk eller psykisk stress, reagerar vår kropp genom att frisläppa hormoner, inklusive adrenalin och kortisol. Dessa ämnen kan leda till en obalans i kroppen, vilket i sin tur kan påverka hårbottens hälsa och hårets tillväxtcykler. I vissa fall kan detta leda till tillfälligt håravfall, känt som telogen effluvium. Det är viktigt att förstå att även om stress-relaterat håravfall kan vara skrämmande, är det ofta reversibelt. När stressnivån minskar och kroppen återfår sin balans, bör håret börja växa tillbaka. Detta kräver dock tid och tålamod, samt en aktiv insats för att minska mängden stress istället. Lider du av håravfall och samtidigt är utsatt för hög stress, kan det vara värt att se över din stresshantering och prata med din vårdcentral.

Näringsbrist

Håravfall kan uppstå när kroppen inte får tillräckligt med näring som behövs för att stödja hälsosam hårväxt. Några viktiga näringsämnen som är viktiga för hårhälsan inkluderar:

Protein Hår består av ett protein som heter keratin, viktigt att få tillräckligt med protein i din kost för att stödja hårväxten.

Järn Järn är avgörande för hemoglobinproduktionen i de röda blodkropparna. Brist på järn kan leda till anemi och potentiellt bidra till håravfall. Se till att få tillräckligt med järn för en hälsosam hårväxt och allmän hälsa.

Vitamin D Vitamin D hjälper till att ta upp kalcium, som är viktigt för hårväxten. Låga nivåer av vitamin D kan leda till håravfall.

Cancerbehandling

Olika cancerbehandlingar kan leda till att man tillfälligt tappar hår, detta gäller hos både män och kvinnor.

Sjukdomen alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som orsakar fläckvist håravfall. Fläckarna blir helt kala och återfinns oftast på huvudet eller i skägget. Hos många växer håret ut igen efter ett par år, men hos vissa kommer det inte tillbaka alls. Om du har drabbats av Alopecia areata med fläckvist håravfall rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral för vidare hjälp.

När ska jag söka vård om jag tappar mer hår än vanligt?

  1. Du har kala fläckar eller har förlorat allt hår.
  2. Du tror att ditt håravfall kan vara relaterat till någon medicin du tar.
  3. Du märker att du förlorar mycket hår samtidigt som du känner dig sjuk.
  4. Du märker att håret faller av från en plats på hårbotten som känns kliande, öm och röd.
  5. Du har upplevt håravfall och att håret inte växt tillbaka inom en period på sex månader.

Om du tror att du har ärftligt manligt håravfall kan du gå in på www.receptonline.se/haravfall och fylla i vårt hälsoformulär så hjälper vi dig att få behandling och receptförskrivning utan fysiska besök, och utan videosamtal.

Vanliga frågor och svar runt manligt håravfall

Kan män stoppa manligt håravfall?

Ja, det finns faktiskt sätt som kan hjälpa till att bromsa håravfallet, även om det också mycket beror på individens genetiska predisposition och vilken typ av håravfall det handlar om. DHT-blockerande läkemedel och topikala behandlingar kan vara ganska effektiva. Men i vissa fall kanske dessa inte räcker. Då kan hårsäcks transplantation vara en lösning.

Vad hjälper mot manligt håravfall?

Receptfria topikala lösningar kan hjälpa mot återväxt av hår. Receptbelagda läkemedel såsom DHT-blockerande hjälper till att bromsa håravfallet. Metoder som lågenergilaserterapi, PRP-terapi (Platelet-Rich Plasma) samt en näringsrik och balanserad kost samt livsstilsändringar kan också bidra till att minska håravfallet.

Hur ärftligt är manligt håravfall?

Håravfall är starkt genetiskt. Man tror att det handlar om flera gener som kan komma från både moderns och faderns sida. Så om flera i din familj lider av håravfall, är risken högre att du också kommer att göra det.

Kan man bota ärftligt håravfall?

När det gäller ärftligt håravfall finns det tyvärr ännu inget definitivt botemedel. Men som sagt, det går att bromsa processen och i vissa fall återfå en del av håret med hjälp av rätt behandling.

Kan män få tillbaka sitt hår?

Ja, men det beror på flera faktorer. Om håravfallet är i ett tidigt skede, kan medicinsk behandling stimulera håråterväxten och minska håravfallet. Hårsäckstransplantation är också ett alternativ för att förbättra hårtäthet och återskapa hårfästet.

Vad beror det på att man tappar mycket hår?

Det kan bero på flertalet faktorer inklusive stress, underliggande medicinska tillstånd, dålig kost, läkemedel och genetik.

Vad kan män göra för att stoppa håravfall?

Om du misstänker att du lider av manligt håravfall kan du via ReceptOnline fylla i ett hälsoformulär för behandling av specialistläkare. Därefter kan en kombination av mediciner (som nämnts ovan), kostförändringar, fysisk aktivitet, sluta röka och att undvika stress bidra till att bromsa håravfallet.

Vad är bäst mot håravfall?

Det finns ingen "one-size-fits-all" lösning här. Vad som fungerar bäst varierar från individ till individ, beroende på deras specifika situation och anledningen till håravfallet.

Kan män få tillbaka sin hårlinje?

Ja, genom en hårtransplantation är det tekniskt möjligt att återskapa hårlinjen. Men det beror på individens specifika situation och graden av håravfall.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar