Tappar du hår?

Få behandling av läkare

Skippa vårdcentral

Skippa videosamtal

Behandling samma dag

Hur går det till?

Så här enkelt är det att få behandling mot håravfall

1

Fyll i hälsoformuläretFyll i vårt hälsoformulär för att få en säker diagnos. Det här steget tar endast två minuter.

2

Identifiera & betalaIdentifiera dig med BankID och betala 199kr med Swish.

3

Behandling inom 15 minSpecialistläkaren går igenom ditt hälsoformulär och skriver recept.

Allmänt om manligt håravfall

30% av alla män besväras av manligt håravfall redan i 30-årsåldern.

Tecken på manligt håravfall brukar ofta visa sig redan i 20-årsåldern med avvikande hårfäste och minskad hårvolym. Tillståndet är ärftligt och orsakas av en överkänslighet hos hårsäckarna för det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT).

Förväntat resultat under behandling

Detta kan förväntas under behandling

1-2 mån

    Läkemedlet börjar verka. Liten eller ingen effekt ännu.

3-6 mån

    Minskat håravfall och början till håråterväxt.

6+ mån

    Avstannat håravfall och tydlig håråterväxt.

Om oss

Vilka är ReceptOnline.se?

ReceptOnline drivs av svenskutbildade läkare. Läkarna som arbetar i vår verksamhet har många års erfarenhet av varierat kliniskt arbete med bl.a. specialistkompetens inom allmänmedicin.

Vi drivs inte av skattemedel

Över 35 års yrkeserfarenhet som läkare

Erbjuder likvärdig vård som på en fysisk vårdcentral

Vi är en registrerad vårdgivare under tillsyn av IVO

Vi omfattas av GDPR, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen

Frågor och svar

Läs läkarens svar på era frågor!

Om håravfall

Hur behandlas manligt håravfall?

Det finns både tabletter och en lösning/lotion för behandling av håravfall och det bästa är att använda sig av båda, alltså en kombinationsbehandling. Tabletterna tas en gång om dagen i minst 3-6 månader men gärna längre. Syftet är att förhindra ytterligare håravfall. Lösningen/lotionen appliceras 2 gånger om dagen (en gång på morgonen och en gång på kvällen), 1 ml åt gången på det hudparti som saknar hår. Syftet är att stimulera håråterväxt.

Hur fungerar tablettbehandlingen?

Tabletten verkar genom att hämma ett enzym som ökar produktionen av det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT) som orsakar håravfall. Läkemedlet är receptbelagt och tas enligt läkarens ordination, en tablett om dagen. Läkemedlet kan även användas för att förebygga framtida håravfall. Bäst effekt får man om man kombinerar tablettbehandlingen med den lokala lösningen som appliceras i hårbotten.

Hur fungerar lösningen som appliceras lokalt i hårbotten?

Lösningen appliceras i det området där du önskar håråterväxt. Den exakta verkningsmekanismen är inte klarlagd men man har sett att den verkar genom att stimulera håråterväxt. Resultatet blir inte bättre av att använda lösningen mer frekvent/i större mängder än den rekommenderade dagliga dosen.

Hur använder jag lösningen?

Håret ska vara helt torrt när du applicerar lösningen och detsamma gäller för hårbotten. Applicera 1 ml direkt på det området som du önskar behandla. Används morgon och kväll, med ca 12 timmars mellanrum och inte mer än 2 ml per dygn.

Läs mer
Kan jag få recept på dessa läkemedel?

Via vårt hälsoformulär kan vi hjälpa dig att skriva ut recept på tabletterna som är receptbelagda. Lösningen köps receptfritt på apoteket.

Hur effektivt är denna behandling mot håravfall hos män?

Studier har visat att behandlingen kan vara effektiv för att förbättra hårkvaliteten och fördröja håravfall hos män. Effekten kan skilja sig från person till person och det brukar oftast ta flera månader innan man märker några förbättringar. Det krävs tålamod och regelbunden användning för att uppnå de bästa resultaten.

Vad händer om jag avslutar behandlingen?

Om man avslutar behandlingen börjar den positiva effekten avta inom 6 månader och helt försvinna efter ca 9 till 12 månader.

Hur lång tid tar det tills att jag börjar se resultat?

Det krävs i allmänhet cirka 3-6 månader av daglig behandling för att se tecken på att mängden håravfall minskar eller helt upphör.

Finns det några biverkningar?

Mindre vanliga biverkningar kan vara erektionsbesvär. Studier har visat att cirka 2-4% upplever svårigheter att få stånd i samband med behandling mot manligt håravfall. Dessa besvär är oftast övergående när man avslutar behandlingen.

Om tjänsten

Vad är ReceptOnline?

ReceptOnline är en digital vårdtjänst som erbjuder snabb, smidig och säker läkarbedömning och behandling utan fysiskt besök, utan videochatt.

Hur fungerar ReceptOnline?

Du svarar på ett kort hälsoformulär och därefter sker en läkarbedömning av formuläret och du får behandling. Din medicin kan du hämta ut på apoteket eller få hemleverans.

Var kan jag hämta ut mitt läkemedel?

Du kan hämta ut ditt läkemedel på valfritt apotek i hela Sverige

Vilka hälsobesvär behandlar ni på ReceptOnline?

Vi behandlar för tillfället urinvägsinfektion för kvinnor och erektil dysfunktion för män.

Vad krävs för att få använda tjänsten?

För att använda vår tjänst behöver du ha fyllt 18 och har mobilt BankID.

Läs mer
Vad kostar det?

Det är kostnadsfritt att använda formuläret och få svar men receptförskrivningen kostar 199kr.

Hur lång tid tar det tills jag får mitt recept?

Du får recept så fort läkaren har gjort en bedömning, det sker samma dag som du skickat in formuläret och betalat avgiften.

Vad har ni för öppettider?

ReceptOnline.se har öppet dygnet runt och du kan använda tjänsten när som helst.

Var ser jag vilka läkemedel jag har fått på recept?

Dina förskrivna läkemedel kan du se på lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se. Dina recept är personliga och kommer inte kommuniceras till dig per mejl eller sms. Du kommer däremot få en bekräftelse på att recept finns utfärdat och kan då gå till apoteket för att hämta ut det eller få hemleverans av medicinen.

Hur betalar jag för mitt besök?

Vi använder oss av Swish som betalningssystem.

Jag har använt tjänsten men inte fått ett bekräftelsemail

Om läkaren bedömer att du är i behov av recept kommer detta utfärdas och du får en bekräftelsenotis när detta är genomfört. Om du inte kan se mail samma dag inom 24 timmar ber vi dig kolla din skräpkorg. Om du trots detta inte fått ett mail, kontakta oss på info@receptonline.se. Läkaren kommer kontakta dig så fort så möjligt.