Diarré – symtom och behandling av lös mage

Drabbad av diarré? Läs mer om orsaker, symtom och behandling av lös mage här på ReceptOnline

Diarré – Symtom och behandling av lös mage | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-03-06

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Diarré – lös och vattnig avföring – är ett vanligt besvär som kan bero på många olika saker. Diarré är inte en sjukdom i sig utan ett symtom på att något annat inte står rätt till i kroppen. För de flesta går besvären över på några dagar. Långvariga problem kan i vissa fall vara tecken på en underliggande sjukdom och bör utredas.

Vad är diarré?

Diarré innebär att man behöver gå på toaletten ofta och att avföringen är mycket lös, ibland nästan som vatten. Att man får diarré beror på att tarmarna inte kan ta upp vätska som de ska, vilket gör att maten och vätskan rör sig snabbare genom tarmarna än vanligt. Diarré kan bero på många saker, till exempel virus, bakterier, stress, intolerans mot vissa livsmedel, läkemedelsbiverkningar eller tarmsjukdomar. Diarré är också ett mycket vanligt symtom vid till exempel magsjuka eller matförgiftning.

Vanliga symtom vid diarré

Vid diarré kan du få symtom som:

 • Lös och vattentunn avföring
 • Illamående
 • Feber
 • Magsmärtor och kramp
 • Uppblåsthet
 • Du behöver gå på toaletten mer än tre gånger per dag

Orsaker till diarré

Det finns många saker som kan orsaka diarré, till exempel:

 • Infektioner: Bakterier, virus och parasiter kan leda till diarré. Infektioner i mag-tarmkanalen kan orsaka inflammation och störa tarmens förmåga att absorbera vatten, vilket resulterar i lösa avföringar.
 • Matallergier: Allergi eller intolerans mot vissa livsmedel, till exempel laktos, fruktos, gluten och vissa typer av sötningsmedel, kan orsaka diarré.
 • Läkemedel: Vissa läkemedel, bland annat antibiotika, kan ha diarré som biverkning.
 • Stress och ångest: Stress och ångest kan ha en direkt påverkan på mag-tarmkanalen och leda till symtom som orolig mage och diarré.
 • Andra sjukdomar: Det finns flera tarmsjukdomar som kan orsaka långvariga besvär med diarré, till exempel IBS, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Diarré hos barn

Barn kan få diarré av samma orsaker som vuxna. Den vanligaste orsaken är magsjuka eller förkylning. Diarré hos barn går oftast över av sig själv inom ett par dagar.

Barn förlorar vätska mycket snabbare än vuxna, vilket gör att risken för uttorkning ökar. Det är därför viktigt att se till att barnet får i sig mycket vätska. Föräldrar och vårdnadshavare bör också vara uppmärksamma på barnets allmäntillstånd. Sök vård akut om barnet visar tecken på uttorkning, är slött eller svårt att få kontakt med.

Behandling vid diarré

Diarré hos vuxna går oftast över av sig själv utan behandling. Det finns flera saker du kan göra själv för att minska dina besvär.

Eftersom du förlorar vätska när du har diarré behöver du dricka mer vatten än vanligt. För att minska risken för vätskebrist och uttorkning kan det också vara bra att dricka vätskeersättning som innehåller både socker och salt. Vad gäller mat bör du undvika mjölkprodukter, fiberrik mat och kaffe eftersom det kan förvärra diarrén. Mat som innehåller stärkelse, till exempel ris, havre och blåbärssoppa, kan hjälpa till att göra avföringen fastare. Om du har stora besvär eller behöver stoppa diarrén tillfälligt, till exempel om du har drabbats av så kallad turistdiarré utomlands och ska flyga hem, finns receptfria läkemedel som du kan köpa på apoteket.

Långvarig diarré – om du är lös i magen länge

Man brukar dela in diarré i akut diarré och kronisk diarré. Akut diarré är ett tillstånd som uppkommer plötsligt och varar från några dagar upp till två veckor. Det orsakas oftast av infektioner från virus, bakterier eller parasiter som man kan få i sig genom förorenad mat eller vatten. Symtomen kommer snabbt men brukar också gå över av sig själva efter kort tid.

Långvarig (kronisk) diarré, det vill säga när du är lös i magen under en längre tid, kan däremot vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd som kräver medicinsk utredning. Kronisk diarré definieras ofta som diarré som varar längre än fyra veckor. Tillståndet kan komma och gå, med perioder av både förbättring och försämring. Långvarig diarré kan bero på en rad olika saker, som kroniska tarmsjukdomar, födoämnesallergier och långvarig användning av vissa läkemedel. Om du upplever långvariga besvär med diarré är det viktigt att inte ignorera symtomen. Medan akut diarré ofta går över av sig själv och är kortvarig kräver kronisk diarré en mer omfattande utredning och behandling för att hantera de bakomliggande orsakerna till dina symptom.

När ska jag söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård för diarré. Kontakta vården om du har något av följande symtom:

 • Du har kraftig diarré som inte går över på några dagar.
 • Du har tecken på uttorkning: du kissar sällan, har mörk urin, är törstig, trött och torr i munnen.
 • Du har diarré i kombination med hög feber (över 39 grader).
 • Du har kraftiga magsmärtor.
 • Du har svart eller blodig avföring.

I sällsynta fall kan diarré vara tecken på ett underliggande hälsotillstånd som bör utredas vidare.

Artiklar

Relevanta artiklar