Magsjuka: orsaker, symtom och behandling

Magsjuka och ont i magen? Läs mer om orsaker, symtom och behandling av magsjuka här på ReceptOnline

Magsjuka | Maginfluensa - Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-03-06

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Magsjuka, eller maginfluensa, är en väldigt smittsam sjukdom som ofta bryter ut hastigt. De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, illamående och magont. Att drabbas av magsjuka kan vara mycket obehagligt och du kan känna dig riktigt dålig, men sjukdomen går oftast över av sig själv inom några dagar. Här går vi igenom vanliga orsaker till magsjuka, vilka symtom som är vanligast och vad du kan göra för att minska risken att bli smittad.

Symtom vid magsjuka

Symtomen vid magsjuka kommer ofta plötsligt. De vanligaste symptomen är:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Illamående
  • Magsmärtor

Du kan också få feber, huvudvärk och ont i kroppen.

Hur smittar magsjuka?

Magsjuka kan spridas på olika sätt beroende på vad som orsakat infektionen. Det är vanligast att smittas via direktkontakt med en sjuk person, till exempel om du tar hand om någon som är magsjuk och sedan rör vid din mun eller ditt ansikte utan att först tvätta händerna. Det är också vanligt att smittas genom att ta i föremål eller ytor som en sjuk person har rört vid, som dörrhandtag, bestick eller handdukar, eller genom att äta mat eller dricka vatten som blivit kontaminerat med viruset eller bakterierna som orsakar magsjuka.

Magsjuka kan även spridas via vatten som blivit förorenat och använts för att skölja mat, vilket gör att maten i sig kan bli en källa till smitta. Ett typiskt exempel är frysta bär som konsumeras utan att först ha värmts upp. Vissa typer av magsjuka, såsom norovirus, är extremt smittsamma och kräver bara en mycket liten mängd viruspartiklar för att orsaka infektion. Det gör att smittspridningen kan ske mycket lätt, särskilt på platser där människor är nära varandra, som i skolor, förskolor, på sjukhus och äldreboenden. Det är därför viktigt att vara noga med hygienen, framför allt att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten, för att minska smittspridningen.

Inkubationstid för magsjuka

Inkubationstiden för magsjuka varierar beroende på orsaken till infektionen, men ofta blir du sjuk inom en till tre dagar efter smittotillfället. Vid matförgiftning, som ibland kan förväxlas med magsjuka, kan symtomen komma snabbare, ofta inom bara några timmar efter att du har intagit kontaminerad mat.

Hur länge smittar magsjuka?

Magsjuka kan smitta både under inkubationstiden, innan de första symtomen ens visat sig, och flera dagar efter att man börjat må bättre. För att minska risken att sprida sjukdomen till andra är det viktigt att vara noggrann med sin hygien, särskilt att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Vuxna bör stanna hemma från jobbet och andra sociala sammanhang tills man varit symtomfri i åtminstone 48 timmar, för att vara säker på att man inte längre smittar.

Behandling och återhämtning

De flesta som blir magsjuka behöver inte behandling. Sjukdomen går över av sig själv efter några dagar. Det finns några saker du kan göra själv för att må bättre och återhämta dig snabbare efter magsjuka.

Viktigt att få i sig vätska

Kräkningar och diarré kan leda till allvarlig vätskebrist och uttorkning. Det är därför mycket viktigt att du får i dig mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Försök att dricka små mängder vätska regelbundet. Du kan använda en matsked om du har svårt att få i dig vatten. Vätskeersättning är också ett bra alternativ. Undvik drycker som är rika på socker eller innehåller koffein då de kan göra diarrén värre.

Vad kan man äta för att återställa magen efter magsjuka?

Efter en omgång av magsjuka är det viktigt att långsamt återställa magens funktion och balans. När kräkningarna avtagit kan du försiktigt börja äta små portioner av vanlig mat och gradvis öka till normal kost. Börja gärna med lättsmält mat som ris, kokt potatis och vitt bröd. Undvik kryddstark, fet och fiberrik mat tills du är helt återställd. Lyssna på din kropp och öka intaget av vanlig mat i takt med att du känner dig bättre.

När ska jag söka vård?

De flesta som får magsjuka blir friska utan att behöva vård.

Kontakta vården om du känner dig mycket trött och svag, har haft ihållande diarré i mer än en vecka, kräkts i mer än 24 timmar utan förbättring eller om du har hjärtsvikt, diabetes eller en annan allvarlig sjukdom och blir magsjuk. Du bör också söka vård om du upplever symtom på vätskebrist, som torrhet i munnen, ökad törst, mörk urin och att du kissar mindre än vanligt.

Sök vård akut om:

  • du har blodiga diarrér eller kräks blod
  • du har svåra magsmärtor
  • du får hög feber och frossa i samband med magsjukan

Magsjuka hos barn

Barn är känsligare för uttorkning och vätskebrist än vuxna. Det är därför viktigt att se till att barnet får i sig mycket vätska. Erbjud små mängder vätska i taget, men ofta – större mängder kan göra att barnet kräks igen. Var uppmärksam på tecken på uttorkning, såsom att barnet kissar mindre än vanligt, får mörk urin, har torra läppar och upplevs tröttare än vanligt. Sök vård akut om ditt barn visar tecken på allvarlig vätskebrist.

Magsjuka under graviditet

Att drabbas av magsjuka under graviditeten kan vara oroväckande och obehagligt, men det är oftast inte farligt för vare sig den blivande mamman eller fostret. Fostret kan inte få magsjuka på samma sätt som vuxna, däremot kan det påverkas av uttorkning. Därför är det viktigt att du får i dig mycket vätska om du blir magsjuk under graviditeten.

Vanliga frågor om magsjuka och maginfluensa

Kan man ha magsjuka utan kräkningar?

Ja, det går att ha magsjuka utan att kräkas. Magsjuka visar sig olika hos olika personer. Vissa får bara diarré och magont, medan andra också kan känna sig febriga och illamående. Det beror på vad som orsakar magsjukan och hur kroppen reagerar på den.

Smittar magsjuka innan det bryter ut?

Ja, man kan smitta andra med magsjuka innan man själv känner av några symtom. Det betyder att man kan sprida sjukdomen till andra även innan man vet om att man själv är sjuk.

När smittar magsjuka som mest?

Magsjukan är som mest smittsam när man har tydliga symtom som kräkningar och diarré, men man kan fortfarande smitta andra även efter att man har börjat känna sig bättre. Ibland kan man smitta så länge som flera dagar eller veckor beroende på vilken typ av virus eller bakterie som orsakade sjukdomen.

Är magsjuka luftburen?

Magsjuka sprids vanligtvis inte genom luften på samma sätt som en förkylning, där virus sprids genom droppar i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Magsjuka sprids främst genom direktkontakt med en sjuk person eller genom att man rör vid ytor som den sjuka personen har varit i kontakt med. Små droppar som sprids när någon kräks kan bidra till smittspridning om man är väldigt nära.

Hur vet jag om det är magsjuka eller matförgiftning?

Magsjuka och matförgiftning kan kännas väldigt lika eftersom båda kan ge symtom som kräkningar, diarré och magont. Den största skillnaden ligger i hur snabbt man blir sjuk. Matförgiftning börjar ofta inom några timmar till ett dygn efter att man ätit dålig mat, medan magsjuka kan ta lite längre tid att utvecklas. Matförgiftning går ofta över inom ett dygn medan maginfluensa oftast sitter i längre.

Artiklar

Relevanta artiklar