Afte – orsaker, symtom och behandling

Afte - blåsor i munnen

Artikel

Publicerad

2023-12-23

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Afte är en vanligt förekommande typ av munsår som kan vara både smärtsamma och irriterande. Afte smittar inte, men de kan påverka din vardag på flera sätt. Med receptfria läkemedel kan du lindra besvären.

Vad är afte?

Afte, eller aftösa sår, är små, smärtsamma sår och blåsor som uppstår i munnen. De kan förekomma på tungan, tandköttet, insidan av läpparna eller i halsen. Afte kännetecknas av runda eller ovala sår med en vit eller gulaktig yta omgärdad av en röd inflammationskant. Aftösa sår smittar inte och läker oftast av sig själva. Afte kan förekomma hos både barn och vuxna.

Symtom på afte

De vanligaste symtomen på afte är:

  • Ett eller flera smärtsamma sår i munnen
  • Sår som är vita, gulaktiga eller grå med en röd kant
  • Sår som är ovala och några millimeter i diameter
  • Smärta och sveda i munnen som kan göra det svårt att prata, äta eller dricka

Varför får man afte?

Orsaken till afte är inte helt fastställd. Såren uppkommer ofta i samband med andra infektioner, som vid förkylning, och tycks också kunna utlösas av stress eller mindre skador på munslemhinnan. En teori är att en autoimmun process får kroppens immunsystem att reagera så kraftigt att det bildas ett sår. Vissa studier pekar också på ärftlighet som en bakomliggande faktor, eftersom tillståndet är vanligare i vissa familjer än andra.

Vanliga utlösande faktorer för afte kan vara stress, skador i munnen från till exempel tandborstning, hormonella förändringar och vissa livsmedel, särskilt de som är väldigt sura eller kryddstarka. Det finns även teorier om att näringsbrist, som brist på B-vitaminer, järn, folsyra eller zink, kan bidra till att man utvecklar afte. Dessutom kan vissa underliggande hälsotillstånd som celiaki eller Crohns sjukdom öka risken för att få aftösa sår.

Behandling vid afte

Afte kräver oftast ingen behandling då såren som regel läker av sig själva inom två veckor. Om du har väldigt stora besvär eller har så ont att du har svårt att äta finns receptfria läkemedel som kan lindra obehaget. Vid återkommande eller långvariga besvär kan du behöva undersökas av läkare för att utesluta andra bakomliggande orsaker.

Förutom medicinsk behandling finns det flera saker du kan göra själv för att lindra symtomen:

  • Undvik kryddstark mat, sura drycker och andra livsmedel som kan irritera såren.
  • Använd en mjuk tandborste för att förhindra ytterligare irritation.
  • Byt till en mildare tandkräm. På apotek finns särskilda tandkrämer och munskölj som kan lindra besvären vid afte.

Andra orsaker till sår och blåsor i munnen

Det finns flera tillstånd som kan orsaka sår och blåsor i munnen.

Munsår, som orsakas av herpesvirus, är en av de vanligaste orsakerna till smärtsamma blåsor runt läpparna och i munnen. De första symtomen på munsår är en kliande eller svidande känsla. Därefter utvecklas synliga, vätskefyllda blåsor som ofta sitter i grupp. Herpes är mycket smittsamt och det är därför viktigt att undvika närkontakt med andra vid ett pågående utbrott. Om du tidigare har fått diagnosen herpes kan du få recept på läkemedel som lindrar, här på ReceptOnline. Få snabb behandling och recept inom 15 minuter här.

En annan orsak till sår i munnen kan vara oral lichen planus, en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar vita fläckar, rodnader och sår i munnen. Vissa kan också utveckla sår i munnen på grund av en allergisk reaktion mot vissa livsmedel, tandvårdsprodukter eller mediciner. Olika autoimmuna sjukdomar kan också leda till att sår oftare uppkommer i munnen. Även näringsbrist, särskilt brist på järn, vitamin B12 och folsyra, kan bidra till uppkomsten av munsår. Långvariga eller återkommande besvär med blåsor och sår i munnen bör alltid undersökas av läkare eftersom det ibland kan vara ett symtom på allvarligare tillstånd.

Vanliga frågor om afte

Är afte smittsamt?

Till skillnad från herpes, som också orsakar munsår, är afte inte smittsamt. Afte orsakas inte av virus och sprids därför inte mellan människor.

Hur vet jag om jag har afte eller herpes?

Det är viktigt att skilja på afte och herpes. Herpes orsakas av ett virus och är mycket smittsamt, medan afte inte är det. Herpesblåsor är ofta grupperade och förekommer för det mesta på och runt läpparna, medan aftösa sår vanligtvis sitter enskilt (även om du kan ha flera samtidigt) och finns inuti munnen.

Kan man få afte i underlivet?

Nej, afte, eller aftösa sår, förekommer endast i munnen. Om man upplever sår eller blåsor i underlivet är det inte afte. Istället kan det handla om herpes i underlivet, någon annan könssjukdom, en hudsjukdom eller andra medicinska tillstånd. Det är viktigt att söka vård hos en gynekolog eller urolog för korrekt diagnos och behandling av sår i underlivet.

Finns det någon huskur mot afte?

För att minska risken för afte kan du anpassa din kost, undvika stress och skador i munnen och vara noggrann med att upprätthålla en god munhygien. Vissa personer kan också ha nytta av att undvika mat som de märker utlöser deras aftösa sår.

Artiklar

Relevanta artiklar