Skjut upp din mens

Få behandling av läkare

Skippa vårdcentral

Skippa videosamtal

Behandling samma dag

4,8Betyg av
patienter
+48,000Patienter har
sökt vård
15 minI snitt till
recept
Identifiera dig
säkert med BankID.
Identifera säkert med BankID.
Betala tryggt
med swish.
Betala tryggt med swish.

Hur går det till?

Så här enkelt är det att skjuta upp mensen

1

Fyll i hälsoformuläretFyll i vårt hälsoformulär för att få en säker diagnos. Det här steget tar endast två minuter.

2

Identifiera & betalaIdentifiera dig med BankID och betala 199kr med Swish.

3

Behandling inom 15 minSpecialistläkaren går igenom ditt hälsoformulär och skriver recept.

Allmänt om mensförskjutning

Vill du skjuta upp mensen?

Över hälften av alla kvinnor som menstruerar upplever obehag i form av buksmärta, illamående, kramper och ryggont vilket kan förstöra tillfällen som man sett fram emot. Planerar du en resa, delta i en idrottstävling eller ditt livs bröllop? Låt inte mensen hindra dig! Skjut upp mensen och njut av livets stora stunder!

Frågor och svar

Läs läkarens svar på era frågor!

Om mensförskjutning

Hur skjuter man upp mensen?

Mensen kommer normalt när progesteron (gulkroppshormonet) i kroppen sjunker som en del av den vanliga menscykeln. Gulkroppshormonet fungerar på så sätt att det stabiliserar slemhinnan i livmodern och när mängden hormon minskar stöts slemhinnan ut vilket leder till att man börjar blöda. De läkemedel som man använder för mensförskjutning består av gulkroppshormon och fungerar därför på samma sätt som kroppens egna gulkroppshormon. När man tar tabletterna förskjuter man avstötningen av slemhinnan vilket gör att mensen skjuts upp. När man sedan slutar med tabletterna sjunker mängden hormon i kroppen och mensen kommer efter några dagar. Tablettbehandlingen måste startas några dagar innan beräknad mens så att mängden eget gulkroppshormon inte börjar sjunka för mycket så att man får en blödning trots behandling.

Finns det några biverkningar?

Oftast får man inga biverkningar, men vissa kan uppleva vanliga symtom som man får innan mensen som till exempel huvudvärk och illamående.

Hur kan jag få recept på läkemedel för att skjuta upp mensen?

Du kan få recept på läkemedel för att skjuta upp mensen genom oss på ReceptOnline.se. Fyll i vårt hälsoformulär så får du återkoppling efter 15 minuter.

Finns det risker med att skjuta upp mensen?

Om du är frisk och inte har några riskfaktorer brukar det i regel vara ofarligt att skjuta upp mensen. Din normala menscykel kommer att börja som vanligt efter att du slutat ta tabletterna.

Det finns vissa tillstånd eller omständigheter som gör att det inte är lämpligt att skjuta upp mensen tex. allvarlig leversjukdom, tidigare blodpropp eller ärftlighet för blodproppar i familjen, vaginala blödningar utan känd orsak eller om du har en cancersjukdom. Fyll i vårt hälsoformulär för att ta reda på om behandlingen är lämplig för dig eller inte.

Läs mer
Skyddar mensförskjutning mot graviditet?

Nej, mensförskjutning skyddar INTE mot graviditet. För att säkert undvika en oönskad graviditet är det viktigt att använda preventivmedel i någon form. Observera att det inte går att använda tabletter för mensförskjutning om du samtidigt använder p-plåster, minipiller, p-piller, p-stav eller p-ring. Det är särskilt viktigt att skydda sig när man använder läkemedel för att skjuta upp mensen samt vara säker på att man inte är gravid då läkemedlet kan påverka fostret.

Hur länge kan jag skjuta upp mensen?

Rekommendationen är att mensen inte skjuts upp längre än 14 dagar.

Kan jag använda mig av receptonline.se för att skjuta upp mensen om jag redan äter p-piller?

Om du redan tar p-piller är det inte rekommenderat att använda andra hormonella läkemedel för att kontrollera din menstruation. Istället kan du skjuta upp din mens genom att hoppa över 'sockerpillerna' och fortsätta på nästa karta. När mensen väl kommer gör du ett uppehåll på 4 dagar för att sedan börja igen. På så sätt blöder du mindre och inte lika ofta. Observera att detta endast gäller för kombinerade p-piller. Är du osäker på om du har kombinerande p-piller eller inte är det bäst att du hör av dig till den som förskrivit preventivmedlet.

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Nej, det är inte farligt att skjuta upp mensen om du i övrigt är frisk.

Om tjänsten

Vad är ReceptOnline?

ReceptOnline är en digital vårdtjänst som erbjuder snabb, smidig och säker läkarbedömning och behandling utan fysiskt besök, utan videochatt.

Hur fungerar ReceptOnline?

Du fyller i vårt digitala hälsoformulär. Om du bedöms behöva ett recept kommer du direkt vidare till vår betalningssida. Receptet utfärdas sedan av läkare, vanligtvis inom 15 minuter. Ditt recept kan du hämta ut på valfritt apotek alternativt beställa hemleverans.

Var kan jag hämta ut mitt läkemedel?

Du kan hämta ut ditt läkemedel på valfritt apotek i hela Sverige

Vilka hälsobesvär behandlar ni på ReceptOnline?

Vi erbjuder hjälp och behandling för urinvägsinfektion, pollenallergi, erektil dysfunktion samt manligt håravfall.

Vad krävs för att få använda tjänsten?

För att använda vår tjänst behöver du ha fyllt 18 år och ha tillgång till mobilt BankID.

Läs mer
Vad kostar det?

Det är kostnadsfritt att använda formuläret och få svar men receptförskrivningen kostar 199kr.

Hur lång tid tar det tills jag får mitt recept?

Du får recept så fort läkaren har gjort en bedömning, det sker samma dag som du skickat in formuläret och betalat avgiften.

Vad har ni för öppettider?

ReceptOnline.se har öppet dygnet runt och du kan använda tjänsten när som helst.

Var ser jag vilka läkemedel jag har fått på recept?

Dina förskrivna läkemedel kan du se på lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se. Dina recept är personliga och kommer inte kommuniceras till dig per mejl eller sms. Du kommer däremot få en bekräftelse på att recept finns utfärdat och kan då gå till apoteket för att hämta ut det eller få hemleverans av medicinen.

Hur betalar jag för mitt besök?

Vi använder oss av Swish som betalningssystem.

Jag har använt tjänsten men inte fått ett bekräftelsemail

Om läkaren bedömer att du är i behov av recept kommer detta utfärdas och du får en bekräftelsenotis när detta är genomfört. Om du inte kan se mail samma dag inom 24 timmar ber vi dig kolla din skräpkorg. Om du trots detta inte fått ett mail, kontakta oss på info@receptonline.se. Läkaren kommer kontakta dig så fort så möjligt.

Om oss

Vilka är ReceptOnline.se?

ReceptOnline drivs av svenskutbildade läkare. Läkarna som arbetar i vår verksamhet har många års erfarenhet av varierat kliniskt arbete med bl.a. specialistkompetens inom allmänmedicin.

Vi drivs inte av skattemedel

Över 35 års yrkeserfarenhet som läkare

Erbjuder likvärdig vård som på en fysisk vårdcentral

Vi är en registrerad vårdgivare under tillsyn av IVO

Vi omfattas av GDPR, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen