Svårt att få stånd

Svårt att få stånd?

Artikel

Publicerad: 2023-08-09

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Har du svårt att få stånd? Det är ett vanligt problem som kan påverka män i alla åldrar. Att inte kunna få eller behålla stånd tillräckligt länge för att ha sex kan vara frustrerande och påverka självförtroendet ganska rejält. Men det finns hjälp att få!

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de vanligaste orsakerna till svårigheter med att få stånd och behålla stånd under samlag, samt vilka lösningar som finns tillgängliga för dig både online och offline.

Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan övervinna detta problem och återfå både ditt stånd och ditt sexuella välbefinnande.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Vanliga orsaker till erektil dysfunktion och svårighet att få stånd

Fysiska orsaker till erektil dysfunktion och minskad förmåga att få stånd kan inkludera diabetes, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar. Psykologiska faktorer som minskad lust och stress kan också orsaka erektionsproblem och påverka förmågan att få eller behålla ståndet. Vissa läkemedel kan ha biverkningar som resulterar i erektionsproblem, varför det är viktigt att konsultera en läkare för bedömning och behandling av impotens eller erektil dysfunktion som det numera heter.

Fysiska orsaker till att man inte får stånd

Nedsatt blodflöde till penis, hormonella obalanser och operationer i underlivet kan bland annat vara fysiska orsaker som leder till svårigheter att få erektion.

Diabetes, högt blodtryck och nervskador, är alla faktorer som kan påverka blodflödet och nervernas funktion i penis. Vissa läkemedel kan också ha en negativ inverkan och därmed skapa erektionsproblem. För att underlätta att få stånd kan det krävas behandling med läkemedel och livsstilsförändringar.

Psykologiska orsaker som gör det svårt att få stånd

Ångest och stress kan vara psykologiska faktorer som bidrar till erektil dysfunktion, särskilt hos yngre män där prestationsångest inför sex kan vara en faktor. Dessa känslor kan påverka sexlusten och det komplexa samspelet mellan hjärna och penis, negativt. Sexuell upphetsning initieras i hjärnan, där synintryck eller beröring aktiverar specifika nervbanor som leder till att du får stånd. Relationsproblem kan också vara en psykologisk faktor som påverkar din förmåga till erektion.

Depression är en annan vanlig psykologisk orsak till nedsatt lust och erektionsproblem. Minskat intresse för sexuellt umgänge och minskad njutning är några av de symtom personer med depression kan uppleva.

Biverkningar från läkemedel

Biverkningar av antidepressiva mediciner kan påverka sexuell lust och förmågan att få och behålla ståndet. Vissa blodtrycksmediciner kan också ha negativa effekter och skapa erektil dysfunktion hos män som lider av högt blodtryck.

Det är viktigt att du informerar din läkare om eventuella biverkningar du upplever från de läkemedel du tar, så att du kan få hjälp.

Varför kan man tappa ståndet under samlag?

Det är inte ovanligt att män upplever att de tappar ståndet under samlag och detta kan vara kopplat till både fysiska och psykologiska orsaker. Detta fenomen, att inte kunna få erektion är känt som erektil dysfunktion, kan vara mycket frustrerande och ibland obekvämt.

En av de mest framträdande psykologiska faktorerna är pressen att prestera sexuellt. Detta kan framkalla en mängd negativa känslor, inklusive stress och ångest, som i sin tur kan påverka en mans förmåga att få eller behålla ståndet. Dessutom kan tidigare negativa sexuella upplevelser bidra till rädsla eller ångest kring sex och kan leda till att man tappar ståndet eller inte får upp den.

Lösningar för dig som har svårt att få stånd

Om du har svårt att få stånd eller har svårt att behålla stånd kan det bero på flera faktorer. En vanlig orsak vi pratat om är stress och ångest, vilket kan påverka din sexuella lust och leda till erektionsproblem.

Att minska stressnivån genom meditation eller psykoterapi kan vara en lösning. Dessutom kan olika läkemedel och behandlingar användas för att hjälpa till att uppnå erektion, som exempelvis PDE5-hämmare eller vakuumpump.

Kommunikation med din partner är också viktigt när det gäller erektionsproblem. Att prata ärligt med sin partner om svårigheterna att uppnå eller bibehålla en erektion kan skapa en förståelse och stödjande miljö. Genom att diskutera potensproblem tillsammans kan man hitta lösningar och behandlingsalternativ som passar bäst för båda parter.

Om det inte är ett alternativ är det viktigt att söka vård och få hjälp på annat håll.

Livsstilsförändringar

Fysisk aktivitet och regelbunden träning har visat sig vara effektivt för att förbättra blodcirkulationen och öka energinivåerna, vilket i sin tur kan minska risken för erektil dysfunktion. Ett aktivt liv kan därmed bidra till ett bättre sexliv. Dessutom kan en minskad alkoholkonsumtion och att sluta röka ge positiva effekter på potensen och minska svårigheterna med att uppnå och bibehålla en erektion. Att ha bättre kostvanor är också avgörande för att upprätthålla en sund sexuell funktion. En balanserad diet som inkluderar näringsrik mat, såsom grönsaker, frukt och fullkornsprodukter, kan bidra till att stärka kroppens förmåga till bättre sexuell prestation och med det minskade erektionsproblem.

För att minska stressnivåerna som potentiellt är anledningen till svårigheten att få stånd, är det viktigt att hitta metoder för avkoppling som fungerar för dig. Det kan vara yoga eller meditation, men även promenader i naturen eller lyssna på lugn musik. Detta är bara förslag på vad du kan göra för att minska din stress, gör det som passar dig bäst och om det fortsatt är svårt för dig att få stånd kan det vara bra att söka vård för att få vidare hjälp.

Behandling med läkemedel

PDE5-hämmare kan vara effektiva när man har svårt att få stånd. Dessa läkemedel fungerar genom att öka blodflödet till penis, vilket hjälper till att upprätthålla en erektion och behålla ståndet under samlag.

Hormonbehandling kan vara ett alternativ för personer med låga testosteronnivåer, eftersom testosteron spelar en viktig roll när det kommer till sexlust och möjligheten att få stånd. Om du misstänker att du har låga testosteronnivåer ska du kontakta vårdcentralen för att få hjälp och utredning för detta

Sammanfattningsvis och vad du kan göra för att ta kontroll över dina erektionsproblem och svårigheten att behålla ståndet

Att ha svårt att få stånd är ett vanligt problem och något som kan drabba män i alla åldrar.

Detta komplexa problem kan ha sina rötter i både fysiska och psykologiska orsaker, inklusive sjukdomar som diabetes och högt blodtryck, stress, relationsproblem och biverkningar från vissa läkemedel.

Att drabbas av erektionsproblem och inte ha möjlighet att få stånd eller ha sex kan leda till frustration och påverka självförtroendet negativt.

Som tur är finns det hjälp att få, och lösningarna varierar från medicinska behandlingar som PDE5-hämmare, till livsstilsförändringar som bättre kost och regelbunden motion.

Öppen kommunikation med en partner och professionell hjälp kan också vara vägar att övervinna detta hinder och återfå sitt sexuella välbefinnande.

Glöm inte heller bort att svårigheten att få stånd är något som drabbar de flesta män någon gång i livet och ju äldre du blir desto större är risken att drabbas för erektionsproblem. Bland män över 55 är det drygt hälften som på något sätt lider av erektionsproblem och problem att få upp den.

Behöver du hjälp att behandla dina erektionsbesvär kan du få hjälp här direkt av oss på ReceptOnline. När du fyller i vårt hälsoformulär får du bedömning av en specialistläkare som går igenom dina svar. Om behandling bedöms vara lämplig, utfärdar läkaren ett recept åt dig inom 15 minuter.

Uppdaterad: 2023-08-09

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar