Hur stress påverkar erektil dysfunktion

Hur stress påverkar erektil dysfunktion

Artikel

Publicerad: 2023-09-18

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Erektil dysfunktion, även känt som impotens, är en medicinsk term som beskriver oförmåga att få eller bibehålla en erektion tillräckligt länge för att ha sexuellt umgänge. Erektil dysfunktion och svårigheten att få stånd vid stress är ett tillstånd som kan påverka män i alla åldrar, även yngre män. Även om det kan vara en mycket personlig och intim fråga att diskutera är det viktigt att belysa att detta tillstånd inte bara berör den fysiska aspekten av hälsan utan också den mentala och emotionella.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Kan stress påverka stånd?

Ja, stress är en av de vanligaste psykologiska orsakerna till erektil dysfunktion och kan påverka din förmåga att få stånd eller behålla stånd. Även om du vanligtvis inte har några problem att få erektion, kan stress ha en sådan inverkan på kroppen att man plötsligt inte längre kan få stånd. En plötslig oförmåga att uppnå erektion eller behålla ståndet kan vara både oroande och frustrerande. Att vara under stor press, uttalad trötthet eller överväldigad av arbete eller personliga problem kan ha en direkt inverkan på den sexuella funktionen och prestationen. När vi är stressade ökar hormonet kortisol i blodet vilket kan hämma kroppens förmåga att reagera på sexuell stimulans. Därför är det viktigt att hitta sätt att hantera och minska stress i ditt vardagliga liv för att förbättra din sexuella hälsa.

Fysiska problem som hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och fetma kan också bidra till erektil dysfunktion. Har du någon av dessa sjukdomar är det viktigt att kontrollera och behandla dessa.

I Sverige uppskattas det att omkring 500 000 män har någon form av erektil dysfunktion. Över 60% som lider av erektionsbesvär söker dock inte hjälp. Skam och oro över att diskutera dessa problem med läkare eller annan vårdpersonal bidrar oftast till tystnaden kring denna fråga.

Varför tappar jag mitt stånd?

Att tappa erektionen under sexuell aktivitet kan vara ett resultat av både fysiska och psykologiska orsaker. Bland de fysiska orsakerna finns hormonell obalans, nedsatt blodflöde till penis eller neurologiska problem. Psykologiskt kan oro, stress och prestationsångest påverka förmågan att få stånd.

Hur får man lättare stånd?

Att förbättra din livsstil kan vara ett effektivt sätt att lättare få stånd. Regelbunden motion, en balanserad kost och tillräcklig sömn kan alla bidra till bättre sexuell funktion. Att begränsa alkoholintag och rökning kan också göra stor skillnad. Slutligen, var inte rädd för att söka hjälp.

Få hjälp och behandling vid svårigheter att få stånd

Det finns hjälp att få. Erektionsproblem är oftast lätta att behandla och ska inte behöva påverka ditt liv! Med rätt vägledning och stöd kan män som har svårt att få stånd hitta lösningar som fungerar för dem för att få ett tillfredsställande sexliv.

Trots att erektil dysfunktion kan vara en källa till stress i sig, finns det flera effektiva behandlingsalternativ mot erektil dysfunktion. För vissa män kan lösningen vara så enkel som att göra vissa livsstilsförändringar, medan andra kanske behöver hjälp med att få en behandling. Oavsett vilket alternativ du väljer, kom ihåg att det första steget är att prata om det. Vänta inte, få hjälp idag!

Kanske undrar du vart du kan vända dig för råd och hjälp? Här på ReceptOnline.se kan du fylla i vårt hälsoformulär för att snabbt få en bedömning och rådgivning. Du är inte ensam – vi är här för att hjälpa till.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar