Gräsallergi – orsaker, symtom och behandling

Kvinna med gräsallergi nyser och är snuvig. Få behandling mot gräsallergi online. ReceptOnline.se

Artikel

Publicerad

2023-12-25

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Gräsallergi är en vanlig form av pollenallergi som påverkar människor i alla åldrar. Den orsakas av pollen från olika grässorter som sprids i luften, särskilt under våren och sommaren. Med receptfria läkemedel kan du lindra symtomen. Om du har svåra besvär kan allergivaccination vara ett alternativ.

Orsaker till gräsallergi

Gräsallergi uppstår när kroppens immunförsvar felaktigt identifierar de ofarliga pollenpartiklarna från gräs som ett hot och bildar antikroppar mot dem. När du andas in gräspollen försvarar sig kroppen genom att frisätta bland annat histamin, vilket ger olika allergiska symtom.

Varför vissa personer utvecklar gräsallergi och andra inte är inte helt klarlagt, men det finns flera faktorer som kan bidra till att man utvecklar den här typen av allergi. Ärftlighet spelar en viktig roll – om nära familjemedlemmar har allergier ökar risken för att man själv får det. Miljöfaktorer har också betydelse. Till exempel kan personer som bor i områden med höga koncentrationer av gräspollen vara mer benägna att utveckla allergi mot dessa. Livsstilsfaktorer, som rökning eller hög stress, och exponering för vissa miljöföroreningar kan också öka känsligheten.

Gräsallergi kan utvecklas vid vilken ålder som helst, men det är vanligast att den börjar i barndomen eller tidig vuxen ålder. Vissa personer kan uppleva att deras symtom förändras eller försvinner med tiden, medan andra kan ha kvar allergin under hela livet.

Symtom på gräsallergi

Symtomen på gräsallergi liknar andra typer av pollenallergier. Några av de vanligaste symtomen är nysningar, rinnande eller täppt näsa, kliande och rinnande ögon samt klåda i näsa och hals. Hos vissa kan gräsallergi även leda till astmaliknande symtom som andfåddhet och pipande andning. Det är inte ovanligt att uppleva trötthet och huvudvärk som en följd av allergiska reaktioner. Gräsallergi kan också ge utslag på huden. Hos barn kan gräsallergi visa sig genom liknande symtom, men det kan också påverka deras sömn och orsaka koncentrationssvårigheter.

Korsallergi relaterad till gräsallergi

Personer med gräsallergi kan även uppleva korsallergi, där de blir allergiska mot vissa livsmedel som är relaterade till de gräspollen de är allergiska mot. Det beror på likheter i proteinstrukturen mellan gräspollen och de aktuella livsmedlen. Symtomen på korsallergi kan visa sig som klåda i munnen, svullnad i läppar, tunga och svalg, samt magbesvär efter att ha ätit vissa frukter, grönsaker eller nötter. Det är förhållandevis ovanligt att utveckla korsallergi i samband med gräsallergi, men det förekommer.

Behandling av gräsallergi

Behandlingen av gräsallergi syftar främst till att lindra symtomen och förbättra livskvaliteten för dig som är drabbad. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som kan hjälpa mot lindriga besvär. Antihistamintabletter är en vanlig behandlingsform som hjälper till att minska allergiska reaktioner. Nässpray med kortison kan också vara effektivt för att minska inflammation och irritation i näsan. Ögondroppar kan användas för att lindra irriterade och kliande ögon.

Om du upplever svårare besvär och receptfria läkemedel inte hjälper kan du kontakta oss på ReceptOnline. Hos oss får du råd om hur du kan lindra besvären och vid behov kan vi även skriva ut läkemedel på recept. Fyll i vårt hälsoformulär så får du svar inom 15 minuter.

För de som upplever riktigt svåra symtom kan så kallad allergivaccination vara ett alternativ. Denna behandlingsmetod innebär att man regelbundet tar små doser av allergenet för att successivt bygga upp en tolerans mot det.

Gräspollensäsongen i Sverige

I Sverige varar pollensäsongen för gräs vanligtvis från maj till september. Pollenhalterna är som högst under sommaren men du kan uppleva besvär ända in i oktober.

Pollensäsongen påverkas av olika väderförhållanden såsom temperatur, nederbörd och vind vilket innebär att dina besvär kan variera från år till år och även under en och samma säsong. Under varma och torra perioder är pollenhalterna generellt högre, medan regn hjälper till att rensa luften från pollen. Dessutom kan pollenhalterna variera från dag till dag och till och med under olika tider på dagen. På Pollenkoll.se kan du se aktuella pollenprognoser för hela landet.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att lindra symtomen vid gräsallergi. Att hålla sig inomhus under dagar då pollenhalten är hög kan hjälpa till att minska exponeringen. Om du måste klippa gräset är det bäst att göra det på morgonen när gräset är fuktigt av dagg som binder pollenpartiklarna. Undvik att hänga tvätt utomhus under pollensäsongen. När du kommer hem kan det vara bra att byta kläder och tvätta händer och ansikte för att ta bort pollen. Att hålla fönster stängda och använda luftrenare inomhus kan också vara till hjälp.

Få recept mot gräsallergi online

Gräsallergi är en vanlig allergisk reaktion som kan påverka både vuxna och barn. Om du besväras av din gräsallergi och behöver effektivare behandling än receptfria läkemedel kan du få hjälp av oss på ReceptOnline. Genom att fylla i vårt hälsoformulär online får du snabbt kontakt med en läkare som kan bedöma dina symtom och skriva ut lämpliga läkemedel på recept. Med rätt behandling kan du hantera din gräsallergi effektivare och njuta av sommaren utan onödiga besvär.

Artiklar

Relevanta artiklar