Pollenallergi: symtom, diagnos och behandling

Kvinna som sitter i skogen, hon är inte rädd för pollen då hon har fått behandling. Få behandling mot pollenallergi online. ReceptOnline.se

Pollenallergi - Fakta & Råd

Artikel

Publicerad

2023-07-15

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi, som även kallas för hösnuva, är en allergisk reaktion som uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på ofarliga ämnen som till exempel björk- och gräspollen. Vid denna reaktion frisätts bland annat histamin och andra ämnen för att bekämpa pollen vilket orsakar en mängd olika symtom. Den medicinska termen för pollenallergi är allergisk rinit.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Vanliga symtom vid pollenallergi

Vanliga symtom vid pollenallergi inkluderar:

 • Rinnande näsa eller nästäppa
 • Nysningar
 • Att du får irritation i ögonen då det kan klia och rinna.
 • Att du blir trött.
 • En del får även huvudvärk, ökat sömnbehov och andningssvårigheter. Besvären varierar – beroende på hur mycket pollen som finns i luften. Du kan se pollenrapporter på Pollenkoll.se.

Förkylning eller pollenallergi?

Symtomen vid pollenallergi kan likna dem vid förkylning och andra luftvägsinfektioner, men de tenderar att vara längre och brukar inte inkludera feber eller värk i kroppen. Dessutom tenderar symtomen på pollenallergi att uppstå under våren, sommaren eller hösten. Pollen ger inte heller ont i halsen eller tjock gulaktig snuva.

Orsaker till pollenallergi

Orsaken till pollenallergi är en immunreaktion som uppstår när kroppen reagerar mot ämnen som den normalt skulle tåla. Ärftlighet är en viktig faktor men det finns ingen entydig förklaring till varför allt fler människor lider av allergier. Risken att drabbas ökar om dina genetiska föräldrar eller syskon har astma eller allergi. Oftast brukar pollenallergi bryta ut i tonåren där det för vissa blir mildare i vuxen ålder och för andra värre. Pollenallergi uppstår när immunförsvaret reagerar på ämnen som finns i luften under pollensäsongen, vilket leder till att olika substanser frisätts, bland annat histamin, och du får då symtomen vi tidigare nämnt.

Hur vet jag om jag har pollen? – Tecken på pollenallergi

Om du har återkommande besvär ungefär samma tid på året kan du vara rätt så säker på att du är allergisk mot pollen.

 • Om du har symtom vid lövsprickningstid, så är det misstänkt björk du är allergisk mot.
 • Om du har symtom under högsommaren, så är det misstänkt gräs du är allergisk mot.
 • Om du har symtom under sensommaren, så är det misstänkt gråbo du är allergisk mot.
 • Om du genomför ett pricktest och pricktest resultatet överensstämmer med dina besvär under säsongen så räcker det för allergi diagnostiken.

Korsallergi är vanligt vid pollenallergi

Om du lider av pollenallergi är det viktigt att också vara medveten om korsallergier, vilket påverkar två av tre personer med pollenallergi. Korsallergi innebär att du kan uppleva allergiska symtom på ämnen som innehåller liknande allergener som de som orsakar din pollenallergi. Till exempel kan en person som är allergisk mot björkpollen också uppleva allergiska reaktioner på nötter eller äpplen. Genom att vara medveten om korsallergi kan du vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att undvika allergiska reaktioner och förbättra din livskvalitet under pollensäsongen. Läs mer om korsallergi här.

Behandling av pollenallergi

Behandlingen av pollenallergi består av olika delar, dels att du undviker allergenet i den mån det går och, beroende på dina symtom, tar läkemedel som lindrar dem. För de allra flesta brukar receptfria antihistamintabletter hjälpa mot pollenallergi. Om du har symtom från näsan och ögonen finns det även nässpray och ögondroppar som kan lindra dina besvär. Det är viktigt att du tar dessa läkemedel under en längre tid samt i god tid för att lindra dina besvär.

Diagnos och läkemedel för svåra besvär vid pollenallergi

Om du har svåra besvär med din pollenallergi kan du genomgå en allergiutredning för att få en korrekt diagnos. Under utredningen kommer läkaren att gå igenom dina symtom och din medicinska historia. För att fastställa exakt vad du är allergisk mot kan läkaren rekommendera ett pricktest. Ett sådant test innebär att en liten mängd av olika allergener appliceras på huden, vanligtvis på underarmen, för att se vilka som orsakar en reaktion. Du kan också få lämna ett blodprov för att läkaren ska kunna mäta nivån av IgE-antikroppar, vilket kan indikera en allergisk reaktion. Utifrån resultaten från de här testerna kan läkaren ge dig råd om lämpliga åtgärder för att hantera din allergi. Det finns flera läkemedel som kan hjälpa. Läkaren kan skriva ut antihistaminer, nässpray med kortikosteroider eller ögondroppar som effektivt lindrar symtomen. För de med särskilt svåra symtom kan allergivaccination, eller immunterapi, vara ett alternativ. Det går ut på att under lång tid sprutar in svaga doser av allergenet i kroppen för att den gradvis ska minska känsligheten för det och därmed lindra dina besvär på lång sikt.

Hos oss på ReceptOnline kan du få snabb hjälp med behandling av pollenallergi. Fyll i vårt hälsoformulär så får du svar inom 15 minuter.

Nässpray vid pollenallergi

Om du lider av näsbesvär på grund av pollenallergi och har fått nässpray ordinerat är det viktigt att använda den korrekt för att få bästa möjliga effekt. För att använda nässprayen korrekt, böj huvudet framåt och rikta pipen snett utåt från näsborren. Spraya sedan en eller två gånger beroende på läkemedel, i varje näsborre med en hand i taget, först i vänster näsborre med höger hand och sedan i höger näsborre med vänster hand. Genom att följa dessa enkla instruktioner kan du säkerställa att nässprayen når rätt område i näsan och bör ge lindring för dina allergisymtom.

Pollensäsong och pollenhalter för olika arter

Pollensäsongen i Sverige sträcker sig från tidig vår till sen höst, och olika pollenarter dominerar vid olika tidpunkter. Säsongen inleds i södra Sverige, med hassel och al som kan blomma redan i februari eller mars, och når de norra delarna av landet några veckor senare. Björkpollen gör sitt intåg från april till juni. Allergi mot björkpollen är den vanligaste formen av allergi i Sverige.

Under sommaren tar gräspollen vid, med högst koncentration under varma och torra dagar. Gräspollen är särskilt utmanande för allergiker eftersom det finns många olika grässorter som blommar från maj till september, vilket gör att perioden med allergiska besvär kan vara lång.

Under sensommar och tidig höst blommar gråbo. Gråbo växer i stora delar av landet och avslutar pollensäsongen.

Vädret har stor betydelse för pollenhalterna. Torra dagar är koncentrationen av pollen i luften hög, medan regn minskar halterna tillfälligt. Genom att hålla koll på den dagliga pollenrapporten där du bor kan du anpassa dina aktiviteter och behandlingen under de mest intensiva perioderna av pollensäsongen.

Vad kan jag göra själv mot pollen?

Allmänna tips för att lindra dina pollenbesvär:

 • Vädra inte förrän vid kvällstid eller då det regnat.
 • Häng inte ut tvätt eller sängkläder utomhus under säsong.
 • Undvik gräsklippning.
 • Undvik lek och sport på gräsmatta.
 • Byt kläder när du varit ute och kommer hem.
 • Duscha även håret.
 • Ha inte nära kontakt med pälsdjur som varit ute under dagar med pollen.
 • Nässkölj med koksaltlösning kan lindra dina besvär.
 • Tobaksrök kan förvärra pollensymtom, försök undvika tobaksrök.
 • Byt sängkläder ofta och håll dörren stängd till sovrummet.
 • Dammsug och våttorka ofta.
 • Håll fönster och dörrar stängda under dagen.

Senast uppdaterad: 2024-03-07

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar