Bakteriell vaginos - symtom, orsaker och behandling

Bakteriell vaginos - Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-03-24

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Bakteriell vaginos innebär att det blivit en obalans i de naturligt förekommande bakterierna i slidan, vilket orsakar illaluktande flytningar. Bakteriell vaginos är väldigt vanligt och tillståndet kan gå över av sig självt, men ibland krävs läkemedelsbehandling för att du ska bli av med dina besvär. Här går vi igenom de vanligaste symtomen, orsaker till bakteriell obalans och vad du kan göra själv för att undvika att besvären återkommer.

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är ett tillstånd som innebär en obalans i de naturliga bakterierna i slidan. Normalt domineras slidan av olika bakterier, framför allt mjölksyrebakterier, som hjälper till att hålla slidan frisk genom att producera mjölksyra och hålla pH-värdet lågt. Vid bakteriell vaginos blir mjölksyrabakterierna färre eller mindre effektiva, vilket leder till en ökning av andra, oönskade bakterier.

Bakteriell vaginos är inte en könssjukdom.

Symtom på bakteriell vaginos

De vanligaste symtomen vid bakteriell vaginos är:

  • Illaluktande flytningar, ofta beskrivs lukten som fiskliknande
  • Förändrad konsistens i flytningarna, som kan vara tunna och gråaktiga eller gula till färgen
  • Lukt som förvärras efter samlag och efter att du haft mens
  • Obehag eller irritation i underlivet

Många kvinnor med bakteriell vaginos får inte några symtom alls.

Om du upplever klåda och sveda runt slidmynningen kan det bero på att du också har fått svamp i underlivet. Det är vanligt att få svamp och bakteriell vaginos samtidigt.

Varför får man bakteriell vaginos?

Man vet inte exakt vad som orsakar att bakteriebalansen i slidan rubbas, men det finns flera faktorer som ökar risken att drabbas, till exempel:

  • Oskyddat samlag
  • Att byta sexpartner
  • Om du använder hormon- eller kopparspiral som preventivmedel
  • Att duscha vatten upp i vaginan eller att tvätta underlivet för ofta

Hur behandlas bakteriell vaginos?

Om du har fått bakteriell vaginos finns det effektiva läkemedel på recept som hjälper till att återställa balansen av bakterier i slidan. Behandlingen består vanligtvis av antibiotika eller bakteriedödande läkemedel. De finns olika former:

  • Tabletter: Om du får läkemedel i tablettform ska du svälja dem enligt de anvisningar du får. De hjälper din kropp att bekämpa de bakterier som orsakar obalansen.
  • Krämer eller vagitorier för slidan: Det här är läkemedel som du stryker på eller för in direkt i slidan. De verkar lokalt för att återställa den sunda bakteriebalansen.

Oavsett vilken behandling du får är det viktigt att följa instruktionerna och att fullfölja hela kuren, även om symtomen försvinner tidigare.

Det är inte ovanligt att symtomen kommer tillbaka efter någon månad. Då kan du behöva behandling igen.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har bakteriell vaginos är det viktigt att söka vård för att få en korrekt diagnos och behandling. Detta är särskilt viktigt om du är gravid, eftersom bakteriell vaginos i sällsynta fall kan leda till för tidig födsel. Om du upplever symtom som ovanliga flytningar, en stark lukt från underlivet eller andra tecken som du tror kan vara bakteriell vaginos bör du kontakta en gynekologisk mottagning eller vårdcentral.

Förebyggande åtgärder och egenvård

För att minska risken för bakteriell vaginos finns det några saker du kan göra själv. Använd kondom vid penetrerande sex, särskilt om du har nya eller flera sexpartners. Använd ljummet vatten eller milda produkter som är avsedda för underlivet när du tvättar dig. Att rengöra insidan av slidan med tvål eller andra produkter kan störa den naturliga balansen av bakterier och öka risken för bakteriell vaginos.

Vanliga frågor

Varför luktar underlivet fisk?

En fiskliknande lukt från underlivet är ett vanligt tecken på bakteriell vaginos, som uppstår när det finns en obalans mellan de goda och dåliga bakterierna i slidan. Kontakta vården om du har flytningar som luktar illa eller har ändrat utseende och konsistens.

Smittar bakteriell vaginos?

Nej, bakteriell vaginos smittar inte och räknas inte som en könssjukdom, däremot är det vanligast att kvinnor i fertil ålder som är sexuellt aktiva drabbas av obalans i underlivet.

Kan man ha sex när man har bakteriell vaginos?

Ja, det går bra att ha sex även om du har bakteriell vaginos eftersom det inte är något som smittar. Vissa tycker dock att den starka lukten som ofta följer med bakteriell vaginos kan kännas störande eller generande.

Finns det någon huskur mot illaluktande flytningar?

Det finns inga huskurer som har bevisad effekt mot bakteriell vaginos. Det finns naturläkemedel med mjölksyrebakterier som vissa tycker hjälper mot den dåliga lukten, men de har inte vetenskapligt stöd.

Vad kan man göra mot återkommande bakteriell vaginos?

Att undvika att tvätta underlivet med tvål och använda kondom vid samlag kan hjälpa vid återkommande bakteriell vaginos. Vid upprepade besvär kan du behöva behandling med läkemedel flera gånger.

Hur ska flytningar lukta?

Normala flytningar har oftast en mycket mild lukt eller ingen lukt alls. En markant förändring i lukten, särskilt om den blir stark eller obehaglig, kan tyda på olika gynekologiska besvär och bör undersökas av en läkare.

Kan man behandla svamp och bakteriell obalans samtidigt?

Ja, det är möjligt att behandla både en svampinfektion och bakteriell obalans samtidigt, men det är viktigt att få en korrekt diagnos från en läkare för att säkerställa att du får rätt behandling för båda besvären.

Artiklar

Relevanta artiklar