Skjuta upp mensen: Hur fungerar det och vem kan skjuta upp sin mens?

Att skjuta upp mensen. Få behandling mot mensförskjutning online. ReceptOnline.se

Skjuta upp mens

Artikel

Publicerad

2023-09-14

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Hur kan jag få hjälp med att skjuta upp mensen?

Om du behöver skjuta upp mensen, kan du fylla i vårt hälsoformulär som behandlar frågor om din hälsa. Därefter gör en läkare en bedömning och du får hjälp med att skjuta upp mensen inom 15 minuter.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Skjut upp mensen!

Över hälften av alla kvinnor som menstruerar upplever obehag i form av mensvärk, illamående, trötthet, humörsvängningar etcetera, vilket kan förstöra tillfällen som man sett fram emot. Planerar du en resa, delta i en idrottstävling eller ska du kanske gifta dig? Då kan mensförskjutning vara något för dig!

Så fungerar det att skjuta upp mensen

För att förstå hur det fungerar att skjuta upp mensen måste man förstå hur mensen och menscykeln fungerar. Mens är en blödning som kommer från livmodern ungefär en gång per månad. Mensen ser olika ut från kvinna till kvinna och varierar i antalet dagar man blöder, hur mycket man blöder samt hur man mår innan, under och efter menstruation. Mensen är beroende av menscykeln som är ett komplext samspel mellan hormoner som kommer från hjärnan och äggstockarna, däribland östrogen och gulkroppshormon (progesteron).

Östrogenets funktion är att bygga upp slemhinnan i livmodern och göra den redo för att ta emot ett ägg (från äggstockarna) om befruktning sker. Gulkroppshormonet bidrar till att stabilisera slemhinnan och om ingen befruktning sker sjunker gulkroppshormonet och slemhinnan stöts ut, du får mens.

När man skjuter upp sin mens tar man syntetiskt gulkroppshormon vilket gör att man förlänger cykeln så att slemhinnan inte stöts ut. När man slutar ta tabletterna sjunker mängden gulkroppshormon och mensen kommer. Rekommendationen är att inte skjuta på cykeln mer än 14 dagar då risken för genombrottsblödning ökar.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Hur länge går det att förskjuta sin mens?

Man kan förskjuta mensen i maximalt 14 dagar. Risken för genombrottsblödning ökar ju längre tid som du skjuter upp mensen

Hur ofta kan man skjuta fram mensen?

Det finns inget fast tidsintervall för hur ofta du kan förskjuta mensen, men om du vill skjuta upp mensen frekvent eller önskar att helt vilja undvika menstruation bör man fundera på andra metoder, till exempel p-piller eller spiral.

Hur kan man skjuta upp mensen?

Det finns olika möjligheter att skjuta upp mensen. Tillfällig tablettbehandling eller med hjälp av ditt preventivmedel. Möjligheten att skjuta upp mensen med hjälp av preventivmedel beror på vilken typ du använder. Använder du inget preventivmedel eller har ett preventivmedel som inte går att använda för att skjuta upp mensen finns det tillfällig tablettbehandling. Vid tillfällig tablettbehandling tillsätter man gulkroppshormon vilket gör att man förlänger cykeln så att slemhinnan inte stöts ut. Man förskjuter mensen framåt. Denna typ av behandling går inte att kombinera med minipiller, mellanpiller, p-stav eller p-spruta.

Skjuta upp mensen med hjälp av preventivmedel

För dig som redan använder preventivmedel kan du skjuta upp mensen genom att använda så kallad långcykelanvändning. Det innebär att du fortsätter på nästa karta, plåster eller p-ring, beroende på preventivmetod, utan att göra uppehåll eller äta sockerpiller. På så sätt skjuter man på blödningen tills nästa månad eller tills den kommer av sig självt. När blödningen kommer rekommenderas ett uppehåll på 4 dagar för att därefter återgå till din preventivmetod. Observera att långcykelanvändning inte fungerar vid alla typer av preventivmedel. Är du osäker rekommenderar vi att du kontaktar den barnmorska eller läkare som förskrivit preventivmedlet.

Hur länge kan man skjuta upp mensen med p-piller?

Att skjuta på mensen med hjälp av p-piller innebär att man tar tabletterna enligt långcykelprincipen. Detta innebär att kartorna “äts ihop”, man hoppar alltså över sockerpillrena och påbörjar nästa karta direkt. Detta är numera det rekommenderade sättet att äta sina p-piller och man kan fortsätta på det här sättet tills man får en genomblödning. Då rekommenderas att man gör ett uppehåll på 4 dagar för att därefter fortsätta på kartan. Observera att detta endast fungerar vid användning av kombinerade p-piller.

Hur kan man skjuta upp mensen naturligt?

Att skjuta upp mensen med gulkroppshormon kan anses som naturligt då det är samma typ av hormon som kroppen normalt producerar. Det finns ingen receptfri medicin, hälsokost, vitaminer eller andra åtgärder som på ett säkert och effektivt sätt gör att mensen skjuts upp.

Vem kan skjuta upp mensen?

Egentligen kan vem som helst skjuta upp mensen men mensförskjutning med tillfällig tablettbehandling (med syntetiskt gulkroppshormon) riktar sig till dig som har koppar- eller hormonspiral eller inte använder något regelbundet preventivmedel, och har regelbunden mens. Det är viktigt att du har regelbunden mens och koll på din menscykel så att du tar tabletterna i rätt tid för att behandlingen ska fungera. Tabletterna påbörjas ett par dagar innan förväntad menstruation och tas så länge du önskar förskjuta mensen, men maximalt 14 dagar. Mensen kommer sedan 2-3 dagar efter avslutad behandling. Tillfällig tablettbehandling går inte att kombinera med minipiller, mellanpiller, p-stav eller p-spruta då mensen oftare är oregelbunden samt att behandlingen har osäker effekt.

Skjuta upp mensen när man redan fått den

När mensen redan har kommit finns det dessvärre inga möjligheter att skjuta på den. Det du kan göra är att försöka hålla koll på den genom att registrera dina menstruationer i till exempel en app. Då kan du i förväg se när den planeras att komma och i god tid skjuta upp mensen om den kommer vid dåligt tillfälle via https://www.receptonline.se/skjuta-upp-mensen-behandling.

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Nej, det är inte farligt att skjuta upp mensen. Det finns vissa tillstånd eller omständigheter som gör att det inte är lämpligt att skjuta upp mensen, till exempel allvarlig leversjukdom, tidigare blodpropp eller ärftlighet för blodproppar i familjen, vaginala blödningar utan känd orsak eller cancersjukdom. Fyll i vårt hälsoformulär för att ta reda på om behandlingen är lämplig för dig eller inte. I vissa fall kan man ändå få hjälp med mensförskjutning även vid någon av ovan tillstånd men bör då uppsöka fysisk vård.

Påverkar mensförskjutning min förmåga att bli gravid?

Nej, det påverkar inte framtida förmåga att bli gravid. Mensen kommer ca 2-3 dagar efter avslutad behandling och din menscykel fortsätter därefter som vanligt. Observera att tillfällig mensförskjutning INTE skyddar mot graviditet. För att säkert undvika graviditet rekommenderar vi användning av preventivmedel i någon form då läkemedlet kan påverka fostret.

Biverkningar av att skjuta upp mensen

Om du får biverkningar är de vanligaste bröstspänningar, huvudvärk eller PMS-liknande besvär. Detta går över så fort du slutat använda tabletterna.

Har du andra frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss via vår chatt eller per mejl på info@receptonline.se.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar