Svamp i underlivet – symtom, orsaker och behandling

Svamp i underlivet – Symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-03-24

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Att få en svampinfektion i underlivet är mycket vanligt, särskilt hos kvinnor. En svampinfektion kan orsaka både obehag och besvär, men är oftast lätt att behandla. Här kan du läsa om varför man får svamp i underlivet, vanliga symtom hos kvinnor och män, behandling och vad du själv kan göra för att minska risken att besvären kommer tillbaka.

Vad är svamp i underlivet?

Svamp i underlivet orsakas oftast av jästsvampen Candida albicans. Svampen finns naturligt i kroppen men kan orsaka infektioner om den börjar föröka sig och växa okontrollerat. Svamp är ofarligt men kan vara besvärligt. Både män och kvinnor kan få svamp i underlivet, men det är betydligt vanligare hos kvinnor. De flesta kvinnor får någon gång i livet besvär av svamp i slidan.

Symtom på svamp i underlivet

Svampinfektioner orsakar ofta obehag och irritation i och kring underlivet. Här är de vanligaste symtomen.

Vanliga symtom vid svamp i slidan

Kvinnor får ofta tydliga besvär vid svampinfektion i slidan. En ihållande klåda och sveda, speciellt runt slidöppningen och på blygdläpparna, är vanligt. Många upplever även att de får tjocka, vita och gryniga flytningar. Slemhinnorna kan bli svullna och känsliga, vilket kan göra att det svider när man kissar eller att det känns obehagligt vid samlag. Rodnad, svullnad och ömhet i och kring blygdläpparna samt små sprickor i huden är också vanliga symtom.

Vanliga symtom vid svamp på penis

Även om svampinfektioner på penis är betydligt mindre vanliga än svamp i slidan kan också män drabbas. Om du får svamp på penis kan du uppleva symtom som att huden på ollonet, förhuden och penisskaftet blir röd, torr och fnasig. Du kan också bli röd och torr på pungen och i ljumskarna. En vit hinna som bildas runt ollonet eller under förhuden är ett annat tecken. De drabbade områdena kan kännas ömma och känsliga, och det kan klia intensivt. Symtomen kan vara besvärliga, men svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar.

Andra möjliga förklaringar

Symtomen på svamp i underlivet kan ibland förväxlas med andra könssjukdomar eller gynekologiska besvär. Det beror på att många underlivsinfektioner delar liknande symtom, såsom klåda, irritation, obehag och förändrade flytningar. Både bakteriell vaginos, herpes och klamydia kan ge upphov till olika bevär som också kan visa sig vid svampinfektioner. En gynekolog eller läkare kan ge dig en korrekt diagnos och behandling.

Varför får man svamp i underlivet?

En svampinfektion i underlivet kan uppstå när det blir obalans i slidans eller penisens naturliga blandning av bakterier och svampar. Flera faktorer kan bidra till denna obalans:

 • Antibiotikabehandling: Antibiotika kan påverka de goda bakterierna som vanligtvis håller candidasvampen i schack, vilket ger svampen möjlighet att växa okontrollerat.
 • Förändrade hormonnivåer: Hormonella förändringar, till exempel de som sker under en graviditet, menstruationscykeln eller vid användning av preventivmedel med hormoner som p-piller eller hormonspiral, kan påverka svampens tillväxt. Därför är det vanligt att få svamp strax före mens eller när du är gravid.
 • Nedsatt immunförsvar: Om du har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av sjukdom eller stress, löper du större risk att utveckla en svampinfektion.
 • Friktion och skav: Svampen får lättare fäste om det finns små sprickor eller sår i slemhinnorna i underlivet. Därför kan du få svamp om du till exempel har cyklat mycket eller haft penetrerande sex.
 • Diabetes: Höga blodsockernivåer kan främja tillväxten av candidasvampen.

Förr trodde man att intag av socker och jäst kunde orsaka svamp, men det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle vara så.

Behandling av svamp i underlivet

Svamp i underlivet går ofta över av sig själv inom några dagar eller någon vecka. Om besvären inte går över och du är säker på att det är svamp kan du behandla infektionen med receptfria läkemedel. Svampdödande läkemedel finns i olika former. De vanligaste varianterna är krämer och vagitorier som appliceras lokalt och verkar direkt på det infekterade området för att snabbt lindra symtom som klåda och irritation.

Det är viktigt att fullfölja hela behandlingskuren, även om symtomen försvinner tidigare, för att säkerställa att infektionen är helt utläkt och för att minska risken för återkommande besvär.

För de allra flesta fungerar receptfria läkemedel bra. Om behandlingen inte hjälper och du har svåra symtom kan du behöva receptbelagda läkemedel i tablettform.

Du som är gravid bör rådgöra med din barnmorska eller läkare innan du påbörjar receptfri behandling.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för svampinfektioner i underlivet eller lindra besvären kan du prova följande:

 • Undvik att tvätta dig med tvål och vatten eftersom det torkar ut slemhinnorna. Använd istället olja när du tvättar underlivet.
 • Använd underkläder i material som andas, till exempel bomull eller bambu.
 • Välj löst sittande kläder.
 • Undvik att ha penetrerande sex medan du har en infektion. Det kan göra ont eller kännas obehagligt. Det ökar också risken för återkommande smärta vid vaginalt samlag eller att du får eller överför en könssjukdom.

När ska jag söka vård?

Kontakta vården om:

 • Symtomen förvärras eller inte förbättras efter behandling med receptfria medel.
 • Du får svampinfektioner oftare än två gånger per halvår.
 • Du är osäker på om dina symtom verkligen beror på en svampinfektion.
 • Du är gravid och misstänker att du har en svampinfektion.
 • Du har symtom på svamp på penis som inte går över inom en vecka.

Vanliga frågor

Smittar svamp i underlivet?

Svamp i underlivet kan smitta vid sex, men det är väldigt ovanligt. Svamp är inte en könssjukdom.

Hur ser svamp i underlivet ut?

Svamp i underlivet ger ofta symtom som vita, kesoliknande flytningar, röda slemhinnor i slidöppningen och ibland små sprickor i underlivet. Vid svamp på penis kan ollonet, penisskaftet eller pungen bli röda och torra.

Hur vet man om man har svamp i underlivet?

Om du upplever klåda, irritation, smärta vid samlag eller urinering, samt tjocka vita flytningar kan det vara tecken på en svampinfektion. För en säker diagnos bör du kontakta vården.

Hur får man bort svamp i underlivet?

För att behandla svamp i underlivet kan du prova receptfria läkemedel med svamp, som finns i form av krämer eller vagitorier.

Hur länge har man svamp i underlivet?

Hur länge en svampinfektion i underlivet varar kan variera mellan olika personer. Utan behandling kan symtomen kvarstå under en längre tid och potentiellt förvärras. Med rätt behandling bör symtomen börja avta inom några dagar, men det är viktigt att fullfölja hela behandlingskuren för att undvika återfall.

Artiklar

Relevanta artiklar