Kondylom: Symtom, orsaker och behandling
Kondylom - Fakta & Råd | ReceptOnline
Artikel
Publicerad
2024-07-27
Granskare
Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline
Vad är kondylom?
Kondylom, även känt som könsvårtor, orsakas av ett virus som heter humant papillomvirus (HPV). Det är en av de vanligaste sexuellt överförbara könssjukdomarna och kan leda till vårtor på könsorganen och runt anus. Det finns 100 olika typer av HPV, varav vissa kan orsaka kondylom.
Snabb hjälp inom 15 minuter
Har du tidigare fått diagnosen kondylom? På ReceptOnline får du snabb läkarbedömning och recept inom 15 minuter. Fyll i vårt hälsoformulär och få hjälp med behandling för könsvårtor.
Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.
Vanliga symtom på kondylom
Kondylom ger inte alltid symtom, men det mest framträdande symtomet är vårtor i underlivet. Dessa vårtor kan vara flikiga eller rundade, och de är ofta lätt upphöjda. Färgen varierar från hudfärgad till rosa, vitaktig, röd eller brun. Vårtorna kan förekomma enskilt eller i grupper, och ibland kan de vara så tätt sittande att de ser ut som en större utväxt. Vårtorna är vanligtvis 1-4 millimeter stora och kan synas runt slidan, på klitoris eller blygdläpparna. De kan också uppstå på pungen, penis (förhud, penisskaft eller ollon) och runt analöppningen.
-
Klåda och sveda
-
Ibland kan kondylom orsaka klåda och sveda i underlivet. Detta kan leda till obehag och irritation, speciellt vid fysisk aktivitet eller samlag.
-
Små blödningar från vårtorna kan förekomma i vissa fall. Obehag eller smärta när du kissar kan förekomma beroende på var vårtorna är belägna.
Hur sprids kondylom?
Kondylom sprids huvudsakligen genom sexuell kontakt. Viruset överförs via hudkontakt med infekterade områden, även om inga synliga vårtor finns. Att använda kondom minskar risken men skyddar inte helt, eftersom HPV kan finnas på hudområden som inte täcks av kondomen. Kondylom kan ha lång inkubationstid, vilket innebär att symtom kan uppträda månader eller år efter smittotillfället.
Vad orsakar kondylom?
Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det finns flera hundra olika sorters HPV, där vissa sorter kan ge könsvårtor medan andra kan orsaka vårtor på fötter och händer. Andra typer av HPV kan orsaka cancer i livmoderhalsen, samt i könsorganen och svalget. HPV-viruset som orsakar kondylom är inte samma HPV-grupp som orsakar cancer, men båda tillhör samma virusfamilj. Virusvarianterna som orsakar kondylom är godartade HPV 6 och HPV 11. HPV-viruset som orsakar kondylom smittar via sexuell kontakt och hudkontakt, samt när du rör vid kondylomvårtor. Man behöver inte ha synliga könsvårtor för att smitta.
Behandling vid kondylom
Kondylom behandlas ofta med receptbelagda läkemedel som smörjs på vårtorna för att påskynda läkningen. I många fall läker kondylom av sig självt utan behandling, men det kan ta flera månader upp till år innan vårtorna försvinner helt. Återfall är vanliga, men kroppens immunförsvar bekämpar till slut viruset. Om könsvårtorna skaver eller smärtar kan ett mindre kirurgiskt ingrepp, såsom frysbehandling, vara nödvändigt. Rådgör alltid med en läkare för att hitta den mest lämpliga behandlingen för dig. Det finns olika metoder för borttagning av kondylom såsom:
• Borttagning med kniv • Frysbehandling • Borttagning med hjälp av upphettning (diatermi) • Laserbehandling
Vad kan jag göra själv
HPV-vaccin För att minska risken för smitta av HPV finns vaccin som ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor upp till 26 år. Flickor erbjuds vaccin kostnadsfritt i årskurs fem eller sex. Vaccinationen ger inte fullständigt skydd mot HPV, men den minskar risken för smitta avsevärt. Vuxna kan vaccinera sig senare i livet. Kondom eller slicklapp Män kan använda kondom för att skydda sig själva och sina partners från smitta. Kondomen ger ett visst skydd, men inte hundraprocentigt eftersom den inte täcker all hud som kan vara smittad. Kondom kan också användas för att förebygga smitta vid användning av sexleksaker tillsammans med en annan person. Även slicklapp kan ge visst skydd men inte helt då den inte täcker alla hudpartier. Information Du bör behandla din infektion och informera din sexpartner om att du bär på smittan. Kondylom behöver inte rapporteras enligt smittskyddslagen. Om du är gravid och har kondylom ska du kontakta mödravården (MVC) eller vårdcentralen. I vissa fall krävs förebyggande åtgärder för att inte föra över smittan till barnet.
När bör jag söka vård?
Om du har kondylom som besvärar dig eller är kosmetiskt störande kan du kontakta sjukvården för att få behandling. Om du är osäker på vad du har för utslag ska du också kontakta vården. Om du är gravid och har kondylom eller misstänker att du har kondylom ska du kontakta mödrahälsovården. Sök vårdcentralen om du har vårtor i ditt underliv som gör ont, skaver, blöder eller är såriga.
Hur kan ReceptOnline.se hjälpa mig?
Du kan vända dig till ReceptOnline för råd och hjälp med kondylom. Vi gör en individuell bedömning via vårt hälsoformulär och baserat på dina symtom kan du få en kräm på recept som du kan applicera på vårtorna för att påskynda läkningen.
Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.