Utslag på huden: orsaker, symtom och behandling

Hudutslag på underarmarna och händerna hos en man | Få behandling på ReceptOnline.se

Hudutslag - Symtom och behandling av utslag | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-02-01

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Hudutslag är en vanlig åkomma som kan uppstå när som helst i livet. Utslag på huden kan bero på en mängd olika saker, allt från allergiska reaktioner och infektioner till kroniska hudsjukdomar och stress. För att du ska kunna få rätt behandling och lindra dina besvär är det viktigt att först identifiera vad som orsakar utslagen.

Symtom och orsaker till hudutslag

Utslag på huden kan se olika ut och ha många bakomliggande orsaker. De flesta hudutslag är ofarliga och försvinner med rätt behandling. Här kan du läsa om några vanliga utslag:

Eksem

Eksem visar sig ofta som torra, kliande och röda utslag på huden. Eksem kan bland annat orsakas av genetiska faktorer, allergier eller kontakt med irriterande ämnen som nickel eller tvättmedel. Atopiskt eksem är den vanligaste formen. Det drabbar främst små barn, men kan kvarstå eller uppstå även i vuxen ålder.

Allergi

Hudutslag på grund av allergi kan uppstå efter kontakt med allergener som pollen, djurhår, vissa livsmedel eller läkemedel. Vanliga symtom är rodnad, svullnad och starkt kliande utslag. Nässelutslag är ett vanligt allergiskt hudutslag som uppstår plötsligt och som kan ändra form och flytta sig snabbt över stora delar av kroppen.

Infektioner

Virusinfektioner som herpes, bältros och höstblåsor kan orsaka karaktäristiska hudutslag. Herpes ger små, smärtsamma blåsor, ofta runt munnen eller i underlivet. Bältros orsakar smärtsamma blåsor som ofta sitter på ena sidan av kroppen. Höstblåsor är en vanlig sjukdom hos barn som kännetecknas av små blåsor, framförallt i munnen men även på andra delar av kroppen.

Svamp

Vissa svamparter kan orsaka hudsjukdomar som fotsvamp och ringorm. Fotsvamp ger flagnande och fjällande hud mellan tårna. Det kan svida, klia och bli sprickor i huden. Ringorm kan uppstå var som helst på kroppen och visar sig som ringformade, kliande utslag.

Insektsbett

Bett och stick från insekter som getingar, fästingar, löss och skabb kan leda till utslag. Getingstick orsakar ofta omedelbar smärta, rodnad och svullnad. Fästingbett kan ibland leda till allvarligare tillstånd som borrelia och TBE. Löss eller skabb märks främst genom intensiv klåda.

Andra hudutslag

Akne beror på inflammerade talgkörtlar och visar sig som pormaskar, upphöjda gula eller röda utslag och ibland stora, ömmande knölar under huden. Psoriasis ger stora, röda och fjällande utslag, ofta på armbågar, knän, nedre delen av ryggen och i hårbotten. Rosacea orsakar rodnad, stickningar, vidgade ytliga blodkärl och ibland små knottror i ansiktet.

Stressutslag

Stressutslag kan uppstå som en direkt reaktion på emotionell eller fysisk stress och visar sig ofta som klåda och röda utslag. Stress kan också förvärra andra hudåkommor som akne, eksem och psoriasis.

Diagnos och behandling av hudutslag

Hur man behandlar utslag beror på vad det är som orsakar dem. Vissa utslag försvinner dock av sig själva och behöver ingen behandling.

Om utslaget beror på att huden är torr kan det hjälpa att smörja in sig ofta med en mjukgörande kräm. Utslag som är torra, röda och kliar kan man prova att behandla med en receptfri kortisonkräm.

Om receptfria läkemedel inte hjälper eller om du inte vet vad dina utslag beror på bör du söka vård. Du bör också ta kontakt med vården om du haft långvariga besvär eller känner dig orolig över dina utslag.

Ring 112 eller uppsök närmaste akutmottagning om du eller någon i din närhet får en plötslig allergisk reaktion med hudutslag, svårigheter att andas och svullna läppar, hals eller ansikte. Det kan vara ett tecken på anafylaktisk chock.

Vanliga frågor om hudutslag

Jag har utslag som kliar, vad kan det vara? Kliande utslag kan bero på många saker, som eksem, allergier eller insektsbett. Om det inte går över eller blir värre bör du prata med en läkare.

Vad beror röda utslag på? Röda utslag kan komma från irritation, allergiska reaktioner, infektioner eller hudsjukdomar som psoriasis. Om du är osäker på vad som orsakar utslagen är det bäst att få en läkarbedömning.

Kan man få utslag i ansiktet av stress? Ja, stress kan påverka huden och orsaka utslag i ansiktet och på andra delar av kroppen. Stressutslagen försvinner när stressen minskar. Om du behöver hjälp att hantera din stress kan du vända dig till vårdcentralen för att få prata med en kurator eller psykolog.

Varför får man röda utslag på benen? Röda utslag på benen kan bero på inflammerade hårsäckar, värmeutslag eller olika typer av eksem. Ta kontakt med vården om det inte går över eller om symtomen förvärras.

Är det normalt med utslag som kommer och går? Ja, vissa utslag, som nässelutslag, eksem och psoriasis kan komma och gå. Om utslagen är återkommande eller störande bör du söka vård.

Vad kan vårtliknande utslag på händerna vara? Vårtliknande utslag kan vara just vårtor, som orsakas av HPV-viruset. Det kan också finnas andra tänkbara förklaringar, som eksem eller höstblåsor. Covid-19 kan också orsaka olika typer av hudutslag. En hudläkare kan ge dig en exakt diagnos.

Jag har utslag som gör ont, ska jag söka vård? Ja, om du har utslag som gör ont är det viktigt att få dem undersökta av en läkare för att utesluta allvarliga tillstånd och få rätt behandling.

Artiklar

Relevanta artiklar