Har jag svamp- eller urinvägsinfektion?

Har jag svamp- eller urinvägsinfektion?

Artikel

Publicerad: 2023-09-03

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, ReceptOnline

Svampinfektion och urinvägsinfektion är två vanliga infektioner som kan drabba kvinnor i alla åldrar. Symtomen liknar varandra vilket gör att det ibland kan vara svårt att skilja dom åt. Det är dock viktigt att veta vad som skiljer svampinfektion och urinvägsinfektion åt för att få rätt behandling. I denna artikel kommer vi att prata mer om dessa två infektioner, så att du som kvinna kan få en bättre förståelse kring symtom och behandling.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Orsak och symtom på svamp i underlivet

Svampinfektion i underlivet orsakas av en överväxt av Candida. Candida är en svamp som som finns naturligt i underlivet i små mängder. Under vissa förhållanden finns det risk för överproduktion av svampen vilket leder till infektion. Antibiotikabehandling, hormonförändringar (strax före mens eller under graviditet), småsår till följd av skavning (ex cykling) eller nedsatt immunförsvar är alla faktorer som kan bidra till svampinfektion. Denna typ av svampinfektion kallas även för candidavulvovaginit eller candidavaginit.

Symtomen på svamp inkluderar irritation, klåda, sveda, rodnad och vitaktiga flytningar. Vissa kvinnor kan uppleva svårigheter att kissa eller att ha sex på grund av smärta.

Om du känner igen dig i dessa symtom kan du köpa receptfri behandling på apoteket (kräm, vagitorier eller tabletter). Om behandlingen inte hjälper eller om du får återkommande besvär är det viktigt att bekräfta att det är svamp som orsakar dina besvär. Det finns andra sjukdomar som kan göra att det kliar och svider i underlivet, däribland urinvägsinfektion.

Är du gravid bör du prata med din barnmorska eller läkare för att få rätt utredning och behandling.

Orsak och symtom på urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion uppstår när bakterier når urinblåsan och orsakar inflammation. Symtomen på urinvägsinfektion hos kvinnor inkluderar bland annat att det svider när du kissar, att behöva kissa ofta, ibland blod i urinen och smärta i nedre delen av magen. Om du upplever dessa symtom kan du enkelt få hjälp och behandling här på sidan.

Vad är skillnaden mellan svamp och urinvägsinfektion?

Skillnaden mellan svamp- och urinvägsinfektion är att en svampinfektion påverkar slidan, medan urinvägsinfektion påverkar urinblåsan och urinvägarna. Urinvägsinfektion orsakas av bakterier och svampinfektion av candida (jästsvamp) varför antibiotika INTE hjälper vid svampinfektion. Det är därför viktigt att känna till symtomen och skillnaderna.

Svamp orsakar klåda, irritation och obehag i underlivet. Blygdläpparna blir röda och irriterade och flytningarna kan ibland upplevas vitare och gryniga. På grund av irritationen på blygdläpparna kan det även svida när du kissar. Vaginalt samlag orsakar oftast sveda och obehag vid svampinfektion, varför rekommendationen är att avstå så länge du upplever besvär.

Svamp i slidan är mycket vanligt och smittar inte varken vid toalettbesök eller vid samlag. Svampinfektionen sprider sig inte heller till andra delar av kroppen om du inte har nedsatt immunförsvar, på grund av till exempel cellgifter eller immunhämmande läkemedel.

Urinvägsinfektion ger symtom som sveda när du kissar, känsla av att behöva kissa ofta, smärta i nedre delen av magen och ibland blod i urinen. Urinvägsinfektion engagerar inte slidan eller blygdläpparna och ska inte ge klåda. En kraftig urinvägsinfektion kan orsaka sjukdomskänsla, trötthet och generellt dåligt mående vilket är mycket ovanligt vid svampinfektion. En urinvägsinfektion kan också sprida sig upp till de övre urinvägarna, vilket är ett allvarligt tillstånd.

Förebyggande åtgärder för att undvika svamp i underlivet och urinvägsinfektion

Det finns vissa förebyggande åtgärder som kan minska risken att få svamp i underlivet eller urinvägsinfektion. Gällande svamp i underlivet bör du istället för tvål, använda dig av en olja när du tvättar dig som inte torkar ut slemhinnorna i underlivet på samma sätt som tvål kan göra.

När det kommer till urinvägsinfektion kan man förebygga genom att dricka mycket vatten för att skölja igenom urinvägarna. Tänk på att torka dig framifrån och bak för att undvika att föra bakterier från tarmen till urinröret. Det är även bra att kissa direkt efter samlag för att på så sätt bli av med eventuella bakterier som nått urinröret.

När bör du söka vård

Svamp- och urinvägsinfektion kan medföra kraftigt obehag och lidande för kvinnor men genom att veta skillnaden mellan de två kan det hjälpa dig att snabbt få rätt behandling och bli av med dina besvär.

Vid symtom på urinvägsinfektion kan du ta kontakt med oss på ReceptOnline och få snabb hjälp och behandling. Är det dock så att du utöver de vanliga symtomen för urinvägsinfektion känner av frossa, feber och smärta i ryggen/flanken, rekommenderar vi att du direkt tar kontakt med vårdcentralen eller söker akut då det kan handla om en njurbäckeninflammation.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar