Kan män få urinvägsinfektion?

Kan män få urinvägsinfektion?

Artikel

Publicerad: 2023-11-30

Granskare: Sanna, Specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Det finns en allmän missuppfattning om att det bara är kvinnor som kan drabbas av urinvägsinfektion (UVI), men faktum är att även män i alla åldrar kan få det, även om det är mindre vanligt. Urinvägsinfektion hos pojkar och män måste oftast behandlas med antibiotika. Här går vi igenom vad som orsakar urinvägsinfektion hos män, vanliga symtom och hur provtagning och behandling går till.

Kvinna med urinvägsinfektion? Läs om urinvägsinfektion hos kvinnor.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Orsaker till urinvägsinfektion hos män

Urinvägsinfektion orsakas av att bakterier kommer in i urinvägarna. Män har ett längre urinrör än kvinnor, vilket generellt ger ett bättre skydd mot infektioner och är anledningen till att män mer sällan än kvinnor drabbas av urinvägsinfektion. Det betyder dock inte att män inte drabbas. Det finns flera faktorer som ökar risken för urinvägsinfektion hos män:

 • Ålder: Äldre män är mer benägna att få urinvägsinfektion, ofta på grund av förstorad prostata, vilket kan hindra urinflödet och leda till infektioner.
 • Prostataproblem: Problem med prostatakörteln, såsom prostataförstoring eller prostatit (en inflammation i prostatakörteln), kan öka risken för urinvägsinfektioner.
 • Nedsatt immunförsvar: Män med ett försvagat immunförsvar, till exempel på grund av sjukdomar, medicinska behandlingar eller livsstilsfaktorer, är mer benägna att få UVI.
 • Urinkateter: Långvarig användning av urinkateter kan öka risken för urinvägsinfektioner.

Symtom på urinvägsinfektion hos män

Var uppmärksam på vanliga symtom på urinvägsinfektion som:

 • Du behöver kissa eller känner dig kissnödig ofta
 • Du upplever sveda eller en brännande känsla när du kissar
 • Du har ont i den nedre delen av magen
 • Ibland kan blod förekomma i urinen
 • Feber och frossa, vilket kan indikera en allvarligare infektion
 • Smärta i magen, ryggen eller sidan
 • Äldre personer kan upplevas förvirrade vid infektioner

Olika typer av urinvägsinfektion

​​Urinvägsinfektioner hos män kan delas in i två typer.

Nedre urinvägsinfektioner är vanligast och finns oftast i urinröret eller urinblåsan. De ger symtom som smärta eller brännande känsla vid urinering, frekvent urinering i små mängder, grumlig eller illaluktande urin, och ibland smärta i underlivet.

Vid övre urinvägsinfektioner har infektionen spridit sig till njurarna eller urinledarna. Dessa infektioner är mindre vanliga men allvarligare och kan leda till symtom som feber, frossa, smärta i rygg eller sidor, illamående och kräkningar. Vid övre urinvägsinfektioner är prostatan oftast samtidigt infekterad, så kallad prostatit.

Vikten av tidig upptäckt och behandling

För män är det viktigt att inte ignorera symtom på urinvägsinfektion, eftersom obehandlade infektioner kan leda till mer allvarliga komplikationer såsom njurinfektioner eller, i sällsynta fall, sepsis (blodförgiftning). En tidig diagnos och behandling kan förhindra att infektionen sprider sig och orsakar ytterligare hälsoproblem. Kontakta därför en vårdcentral om du kissar oftare än vanligt och det svider när du kissar. Om du också har feber eller misstänker att du har njurbäckeninflammation bör du genast kontakta en vårdcentral eller söka vård på akutmottagning.

Många av symtomen på urinvägsinfektion kan också uppkomma vid andra tillstånd, såsom prostataförstoring eller urinrörsförträngning. Behandlingen av de olika tillstånden skiljer sig från behandlingen vid urinvägsinfektion, och det är därför viktigt att söka professionell medicinsk rådgivning för att få en korrekt diagnos.

Provtagning, undersökning och behandling

Om en läkare misstänker att du har urinvägsinfektion får du lämna ett urinprov och en urinodling görs för att ta reda på vilken bakterie som orsakar dina besvär. Om du har feber eller har haft besvär en längre tid kan läkaren också undersöka din prostata. Du kan även få lämna blodprov om läkaren misstänker njurbäckeninflammation eller ytterligare ett urinprov för att utesluta klamydia.

Om undersökningen visar att du har urinvägsinfektion får du vanligtvis behandling med antibiotika, som är effektivt mot de flesta typer av bakterier som orsakar infektionen. Det är viktigt att fullfölja hela antibiotikakuren, även om symtomen förbättras, för att säkerställa att infektionen elimineras helt.

Förebyggande åtgärder

Även om det inte alltid är möjligt att helt undvika urinvägsinfektioner finns det flera åtgärder du kan vidta för att minska risken.

 • Kissa efter sex: Genom att kissa direkt efter att du har haft sex sköljs bakterier bort från urinrörsmynningen.
 • Torka framifrån och bak: Det är viktigt att se till att torka framifrån och bak för att inte föra bakterier från tarmen mot urinröret.
 • Tömma blåsan regelbundet: Att regelbundet tömma blåsan kan minska risken för bakterieansamlingar och urinvägsinfektioner.

Om du är man och ofta drabbas av urinvägsinfektion bör du prata med en läkare för att utreda om det finns någon bakomliggande sjukdom som orsakar dina besvär.

Sök fysisk vård om du misstänker urinvägsinfektion

Om du är man och misstänker att du fått urinvägsinfektion kan du dessvärre inte få hjälp online. Det beror på att en urinodling måste göras för att en läkare ska kunna identifiera vilken bakterie som orsakar dina besvär och anpassa behandlingen därefter. Det är viktigt att söka vård för att undvika komplikationer eller följdsjukdomar relaterade till urinvägsinfektionen.

Hos kvinnor är urinvägsinfektion ett betydligt vanligare besvär som är enklare att behandla. Läs mer om hur vi på ReceptOnline kan hjälpa dig som är kvinna med urinvägsinfektion.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar